torstai 31. tammikuuta 2013

Kennopipo
Tällainen pipo valmistui kun piti kokeilla, miten se kennotekniikka sopii pipoon. Tämän version taisi ryövätä vanhin neiti ja kuulemma pitäisi tehdä vielä pari lisää. Mallista tuli mukavan väljä ja pyynnöstä tällä kertaa vähän pidempikin.

Kuvat ovat jälleen kerran surkeita, mutta ehkäpä noista nyt selvän saa :) 

Lankana Novitan Viivi (sitä on vieläkin hamstrattuna ;) ) sekä  valkoinen Novitan 7-veikka. 
Nelosen 40 cm pyöröillä tehty. 

Tekniikka on sama kuin näissä äipän tekemissä lapasissa paitsi, että välissä olevat kaksi kerrosta ovat oikeaa kun lapasissa ne ovat nurjaa.  

100 silmukkaa

* Resoria 2 oik, 2 nurin sinisellä

* Resorin jälkeen neulotaan oikea kerros.

* Vaihdetaan vaaleampi lanka. Neulotaan 5 oikein, nostetaan 2 kutomatta, neulotaan 5 oikein, nostetaan 2 kutomatta... tätä 4 kerrosta. 

* Neulotaan 2 kerrosta oikeaa sinisellä.

* Neulotaan taas vaaleammalla 5 oikein, nosta 2 kutomatta, 5 oikein, 2 kutomatta, tätä 4 kerrosta

* ja taas 2 kerrosta oikeaa tummemmalla langalla

Jne.


Näiden ohje löytyy täältä!


tiistai 29. tammikuuta 2013

Isukilla synttärit


Kukas se siihen kuvaan änkee taas?  Linssilude :)
"Olisko tää se kuvaus, jossa saa palkaksi makkaraa?" ;D


Eikös jokaisen isukin synttärilahjatoive olekin vaimon yön pimeinä tunteina rakkaudella neulotut sukat, lapaset ja pipo!? :D

No, joka tapauksessa sellaiset meidän isukki saa ;) Aamulla herätetään isukki laulamalla kovaa ja korkealta  ♫ Paljon onneaaaaaaa vaaaaaan...  , keitetään kahvit ja katetaan ihana aamupala. 
Katotaan saataisko noista jotain vähän parempaakin kuvaa myöhemmin :)


Kura lentää ja kello käyKovaa vauhtia ollaan ajamassa lekurireissulle reumapolille ihanassa kurakelissä. Mä sitten niin kovasti tykkään näistä aamuajoista! Huoh!

Mutta onnea on, että mulla on oma kuski mukana ja neule edistyy! :) Ei haittaa harmaa sää :)

Edit: Voi kura!! Ja kaikki muut mun tuntemat vahvemmat kirosanat!! Piru vie, et en tykkää lääkäreistä!! Mrrrrr!!! 


maanantai 28. tammikuuta 2013

Syto-haaste vastaanotettu


Päätettiin tyttären kanssa ottaa Lankapirtin Matleenan ja Seijasiskon Syto-myssy haaste vastaan tällä ensimmäisellä pipolla. Itselleen neiti kulemma tekee vielä pidemmän version :) 

Mutta tämä ei jää tähän! Varmasti jatkamme seuraavallakin pipolla osallistumista hyvän asian puolesta. Ja aikaakin on ainakin ystävänpäivään asti. Tämä on siis Seijasiskon blogista kopioitua:

Sytomyssyjä Ystävänpäiväksi

1.1.13 kello 22.09. editoin  kirjoitusta kohdassa missä kerrotaan toimitusosoitteista.*


Lankapirtin Matleenan kanssa  haastamme  kaikki käsityötaitoiset ympäri Suomen tekemään johonkin sairaalaan sytomyssyjä ystävänpäiväksi. Ulkomailtakin voi osallistua, sillä postihan kulkee. Jos jokainen käsityötaitoinen tekisi yhdenkin myssyn, niin saataisiin taas valtava myssykasa sairaaloihin. Aikaa ystävänpäivään (14.2) on  vielä mukavasti, joten hyvin ehtii sytomyssyilemään.

Sytomyssy on lahja syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneelle ihmiselle.  Myssyjä on lahjoitettu ja lahjoitetaan edelleen hoitoja antaviin sairaaloihin, jotka jakavat myssyt edelleen niitä tarvitseville henkilöille.  Itse sairauttahan myssy ei paranna, mutta se voi olla suuri ilo ja helpotus ikävää sairautta ja kovia hoitoja kokevalle ihmiselle.  

Keräyskampanjahan perustettiin alun alkaen kolme vuotta sitten (4.1.2010)  Tuon kevään 2010 jälkeen myssyjä on kerätty  eri puolilla Suomessa ja täällä  Oulussa keräys on ollut jatkuva.


Tuolta sivuilta löydät myös  p a l j o n erilaisia myssymalleja ja -ohjeita. Katso silmiin ja halaa, 
se auttaa moneen mielipahaan :)


sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Yhteisprojektipipo


Hihhih, tää on taas ihan hulvatonta noiden meidän mallien kanssa. "Tee ihan mitä vaan kunhan annat  h e t i  sitä makkaraa!"  Voihan suhmura :)

No, tässä siis yritetään esitellä se minun ja vanhimman tyttären yhteinen pipoprojekti. Minä aloittelin resoriin ja siitä vähän mallineuletta, sitten keksin muuta puuhaa ja kysyin innostuisko neiti tekemään itselleen pipon. Kätevää, eikö vaan? Kun tuntuu, ettei millään ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisi :) 

Vähän olisi kuulemma saanut olla pidempi malli, muttei jaksanut millään tehdä enempää kun oli jo pakko päätellä (mistähän lie periytynyt moinen kärsimättömyys... :P ) 

Mutta hienohan siitä tuli, eikös? Ekaksi pipoksi varsinkin! 
Novitan mallin mukaan tehty. Ohje löytyy täältä! 
Todella helppo malli, käytännössä 2 oik, 2 nurin koko ajan, kuviota siirretään joka 3. krs yksi silmukkarivi vasemmalle. Lankana Novitan Puro ja 4 numeroiset puikot. 

Ja tietysti pikkusisko käy isosiskon jalanjäljissä ja halusi myöskin kokeilla pipon tekemistä, joten tästä se lähtee! :)
Hyvänyön pusu Hemulilta! :)


lauantai 26. tammikuuta 2013

Kennolapaset Ohje

Ihana naapuri oli tuonut mummolaan ison kassillisen todella hyväkuntoisia vaatteita, jotka ovat hänen tytölleen pieniä. Meiltä kun löytyy suvusta parikin sopivan kokoista käyttäjää :) Lastenvaatteet on niin hyvä kierrättää kun ne eivät juuri ehdi mennä miksikään kun lapsonen jo on kasvanut niistä ulos. Paitsi tietysti jossain vaiheessa poikien vaatteet ovat jostain syystä hyvinkin loppuun kulutettuja, muistelen :P 

Mutta tytöillä varsinkin, vaatteet ovat monesti kuin uutta vastaavia vielä yhden käyttäjän jälkeen. Meillä on tosiaan kierrätetty jopa minun omia vaatteita siltä ajalta kun olen ollut pieni! :D

No, äiti oli sitten halunnut jotain tehdä naapurintytölle siitä hyvästä ja tällaiset kauniit kennolapaset oli neitonen saanut marjapuuron värisenä. 

Lankana Kotikulta 
Sukkapuikot nro 3,5

12 silmukkaa puikolla (=48 yhteensä) Lapsen kokoa. 

Ohjetta vähän: 

* Resorissa 2 oik, 2 nurin ja neljän kerroksen jälkeen 1 kerros nurjaa.

* Resorin jälkeen ennen kämmenosaa neulotaan nurja kerros.

* Vaihdetaan vaaleampi lanka. Neulo 4 oikein, nosta 2 kutomatta, kudo 4 oikein, nosta 2 kutomatta... tee tätä 4 kerrosta. 

* Neulo 2 kerrosta nurjaa tummemmalla langalla.

* Neulo tummemmalla langalla muutama silmukka niin, että pääset keskelle edellistä kennoa. Näin saat kuviot limittäin. Neulo sitten taas vaaleammalla 4 oikein, nosta 2 kutomatta, 4 oikein, 2 kutomatta, tätä 4 kerrosta

* ja taas 2 kerrosta nurjaa tummemmalla langalla

Jne.Voihan vatsatauti :(Nyt on kyllä kurja olo, just kun kuvassa. Tai vähän alkaa helpottamaan, mutta aamulla ei voinut ajatellakaan muuta kuin levytystä pää tyynyssä.

Pipoa on tulossa kunhan jaksais... Tää on sellainen mun ja vanhimman neidin yhteinen projekti, vuorotellen on tehty sitä. Äippä yrittää ihan vaivihkaa opettaa uusia juttuja ;)


perjantai 25. tammikuuta 2013

Tunnustus ja töppöset


Oi, mun ensimmäinen tunnustus <3 Kiitos Katjainkeri <3

Käykääpäs muutkin kyläilemässä myös tuolla maallamelkeinkaupungissa-blogissa

Kaikki neljä kuukautta on nyt tätä blogia rustattu ja neulomuksia esitelty. Mää kyllä tykkään 
kovasti, joten jatkoa on luvassa :) 

* * *

Nyt on alkanut sitten se työssäoppiminen tuolla osastolla. Eilen oli eka päivä ja vuoron jälkeen olin taas ihan puhki poikki. Jotenkin alku on väsyttävää ennen kuin tottuu siihen vauhtiin ja siihen, että aivot käy koko ajan ylikierroksilla. Savu vaan nousee kun yrittää sisäistää uutta asiaa :)Jotain kuitenkin tässä valmistuu sivussa, jotain pientä. Onneksi äippäkin on ollut ahkerana ja tehnyt vaikka mitä. Esimerkiksi nämä superkauniit töppöset! Nämähän on ns. perustossut, jotka tehdään näin: 

*  Luo 35 silmukkaa, neulo aina oikein. 

*  Neulo 11 silmukkaa, nosta neulomatta 1 silmukka, neulo 11 silmukkaa, nosta neulomatta 1  silmukka, neulo loput 11 oikein. (nostetut silmukat muodostaa tossun pohjan)

*  Nurjallakin kaikki muut oikein, paitsi nostetut silmukat nurin. 

*  Jatka näin n. 40 edestakaista kerrosta (vertaa jalan kokoon...)

*  Päättele neulomalla 2 yht kaikki silmukat, vedä sitten lanka läpi. 

*  Vedä kärki tiukalle, ompele jalan päältä sauma kiinni, samoin kantapään takaa. Tee tupsu. 


TOSIN, äippä on näissä töppösissä lisännyt molempiin reunoihin 5 silmukkaa (alkuun 45 silmukkaa, jako 16, 1 nostaen, 11, 1 nostaen, 16) ja kaventanut ne sitten ennen jalkapöydän osaa pois. Näin tossut ovat saaneet pienen varren. Lisäksi hän on virkannut varteen kauniin reunan.tiistai 22. tammikuuta 2013

NukenvaatteetTämä nukkevauva asustaa minun lapsuudenkodissani. Sillä on todennäköisesti leikkineet jo kaikki minun tyttäreni sekä veljeni vanhempi tytär ja nyt on vuorossa veljen nuorempi, parivuotias tytöntyllerö. Äityli oli virkannut vaaville hienot uudet vaatteet; mekon, takin, tossut ja hatun! 

Kyllä kuulemma nyt pikku neiti touhuaa ja ottaa takkia pois ja pukee uudelleen päälle. Laittaa nappia kiinni ja sitoo hattua tosissaan :) 

Kun olin pieni äiti ompeli, neuloi ja virkkasi paljon vaatteita sekä minulle, että nukeilleni. Joitain on vieläkin tallella ja niitä ovat pitäneet tyttäreni ja nukenvaatteita pukeneet omille nukeilleen <3

Ja pakko vielä kertoa, että jokaiselle lapselleni äiti on neulonut vauvanvaatteet. Osa on mennyt eteenpäin suvussa, mutta pitäisikin kaivaa esiin ja kuvata jotain niistä. Ne on niin kauniita kaikki!  lauantai 19. tammikuuta 2013

Eriväri-tossut


Tällaiset eriväri-tossukat tuli Neiti Näppärän ystikselle :) Täytyy kohta ottaa kuvia kun ovat jalassa, kunhan tulevat tuolta luistelukentältä kotio. 

Lankana Novitan Viivi tuplana
Kahdesta kerästä Viiviä tulee helposti kaksi tossua kun ottaa molemmista langat sisältä ja päältä. Tosin näissä kun oli käytössä kaksi kerää molempia värejä, lanka riittäisi hyvin vielä toisiin tossuihin.
Puikot nro 8 (tein pyöröillä, mutta helpompi lankojen kanssa selvitä normi pitkillä puikoilla) 

Ohjetta:

Alkuun 45 silmukkaa

5 oik, langanvaihto (toisesta kerästä), 5 oik langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. kerros loppuun.

Käännetään työ. Huomaa  k i e r t ä ä  langat päässä niin, että viimeiseenkin ruutuun tulee taakse lanka  (Jos malli ei ole tuttu, katso tarkemmin kuvia täältä)

Nurja puoli neulotaan myös  o i k e a a  samaan tyyliin 5 oik, langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. Tärkeää on muistaa kuljettaa lankaa koko ajan  n u r j a l l a puolella!!

Koska nyt tehdään yksiväristä, värien vaihtoja ei tarvitse miettiä, vaan koko ajan neulotaan oikeaa normaalisti, lankoja vaihdellen viiden silmukan välein. Siitä tulee tuo "muhkea" muoto :)

Neulotaan 10 kerrosta, jonka jälkeen päättellään molemmin puolin 5 silmukkaa (yksi raita). Eli kun tullaan päähän, lähdetään takaisin päin, mutta ensin päättellään sillä samalla langalla 5 silmukkaa. (Neulo 1 oik, siirrä vasemmalle puikolle ja nosta seuraavat 4 neulotun silmukan yli). Neulotaan loput normaalisti ja taas kun tullaan päähän ja ollaan lähdössä takaisinpäin, päätellään ensimmäiset 5 silmukkaa. 

Neulotaan vielä 7 kerrosta ja vedetään sitten päässä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja vedetään kärki yhteen. (Eli kudo oikein ensimmäinen silmukka ja nosta se sitten vasemmalle puikolle. Nosta sitten vasemman puoleiset silmukat yksi kerrallaan siirretyn silmukan yli.)

Nämä ovat n. kokoa 36-38. Jos haluat tehdä isommat lisää kerroksia tarpeen mukaan. Esim koko 39 olisi n. 9 kerrosta. Miesten kokoon pitäisi lisätä vähän leveyttäkin, 50 silmukkaa alkuun ja 10-13 kerrosta pitäisi riittää isollekin jalalle. 

Sen jälkeen käännetään  tossu nurinpäin, ommellaan takasauma kiinni, samoin kärjestä nilkkaan asti. Sitten käännetään tossu oikein päin.

Sitten tupsut. Tässä tupsun tekoon perusohje Ullaneuleen sivuilta. (Itse laiskana en jaksa tehdä pahvirinkuloita vaan kieritän lankaa sormien ympäri "riittävästi" ja sitten sidon langan koko paketin ympäri tiukasti (sormien välistä) ja leikkaan päät. Sitten saksilla "hion" muotoa, kunnes tupsu on siistin pyöreä. Sitten tupsu neulalla ommellen t i u k a s t i kiinni. 
Tuntui tuo neiti tykkäävän niistä. Söpölle neidille söpöliini tossut :)perjantai 18. tammikuuta 2013

Sukkaa ja suoniverinäytteitä


Hihi, tänään on hauska päivä koulussa. Ei paljon ehdi kyllä kutimia kilistelemään kun pitää keskittyä pistelemään kavereita neuloilla ;)

Tuollainen tossu  valmistui eilen ja sille piti tehdä tänään kaveri, mutta taitaa jäädä iltapuhteiksi. 

Novitan Viivistä tuplana väännetty. Neiti Näppärän bestis tulee viikonloppukylään ja hälle ajattelin tehdä tossut "joululahjaksi" kun pitkän välimatkan takia ei olla nähty pitkään aikaan. Ihana typsykkä, ihasteli aina kun oli meillä ja näki, että olin neulomassa jotain. Taisi joskus kyselläkin, että tekisinkö jotain hänellekin ja nyt taitaisi olla hyvä hetki :) 
Tässä meidän porukan ainoa mies pääsi pistämään malliksi opettajaa :)

Nyt tarkkana kuin porkkana! Vähän kamuja jännittää ;)

Ihan sikahelppoa! ;) 

Verinäyte kämmenselästä avoimella tekniikalla.
"Uhrilla" molemmat kädet piikitetty ja nyt vielä kämmenselkäkin  :P


torstai 17. tammikuuta 2013

Tunteiden kuviot kutimilla kiinniTuskansa ja surunsa, 
huolensa ja ikävänsäkin
on Suomen nainen tasannut kutimensa kanssa, 
siihen ilonsa silmukoinut 
ja toiveensa 
ja tulevaisuutensa unelmat
kutimensa mukana kutonut. 

Epätietoisuutemme hetkinä
voimme ottaa kutimen käsille
yhtä hyvin kuin toimettomuutemme
tai toimeliaisuutemmekin hetkinä. 
Samoin vaipuessamme epätoivoon 
ihmisten vihamielisyyden tähden
on meillä luotettava ystävä kutimessamme.

Ja kutimemme kanssa voimme paeta nykyisyydestä
muistojen maailmaan
- päivän hämärtyessä illaksi,
soivat puikot rauhoittavaa säveltään. 
Eikä suinkaan ole vähintä se kauneus,
minkä luomme 
ja se ilo, 
minkä kudin tuo arkiseen aherrukseemme.


Nämä neulomisen tunteita kuvaavat ajatukset löysin Mummo värkkää, neuloo, purkaa-blogistaHän on löytänyt nämä runot Eeva Haaviston kirjasta: Sata kansanomaista kuviokudinmallia. https://www.facebook.com/StitchinNB

Voi hyvänen aika mikä aamu!

♫ Voiko ihanammin päivä enää alkaa... 

Lähdin hyvissä ajoin kouluun aamulla ja kurvasin kaupan pihaan ostamaan eväitä. Ja mitä ihmettä!? Olin ilmeisesti puoliunessa lähtenyt kotoa ja jättänyt laukun kotiin! Lompakko, tietokone, langat, puikot... APUA! Ei tule mitään! 


Ei muuta kuin auto ympäri ja nokka kohti kotia. Pika pikaa kävin hakemassa laukun ja taaaas kohti koulua. Myöhästyin vartin ja sitten en löytänytkään enää ryhmää mistään, lukuunottamatta kaveria, joka oli myös myöhässä. Siellä me pyörittiin sitten ihmeissään, että olikohan meidän unohdettu kokonaan tänään? Vihdoin viimein sahujen jätti-iso ryhmä (yht. 4 hlö) löytyi opettajanhuoneen takahuoneesta pikkukopperosta!  Opetukset oli aivan muualla kuin mitä oli edellisenä päivänä sovittu. 


No, täällä ollaan nyt.  ♫ Tästä se päivä alkaa... ♫  ;)
Tuossa ne eiliset "koulu"sukat. Pikkuriikkiset palmikkosukat sukat Novitan Purosta -yllätys!! :D 
Ja ihan sopivat Hemulle!! Hienot, eikö!? ;)

"Mä en kestä kun toi kiusaa mua. Kestämätöntä...!"

" Nyt jos ei ala tulla herkkupalaa mä sanon jotain kovasti"

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Näillä eväillä keskiviikkoon

♫  Koulupäivä alkaa  - kaikki tasajalkaa  


Kyllä näillä eväillä taas jaksaa päivän kuunnella. Tänään tutkinnon osakohtainen Info, paljon asiaa. 

"Tarkkailen asiakkaan tai potilaan elintoimintoja ja tunnistan hoidon tarpeita, joiden perusteella osaan hoitaa asiakasta tai potilasta kokonaisvaltaisesti."
Pakosti Puroa Puikoille

Oon ihan jumissa tohon Puroon :) Se vaan tarttui taas käteen ja tuntuu niin hyvältä tehdä siitä. Ei sille nyt mitään voi, vaihtuu sitten kun vaihtuu - tai langat vihdoin loppuu :)

Väänsin huivin ohjetta edes takaisin ja ihmettelin, että miten ihmeessä ei täsmää, mutta sitten kun aloin lukemaan muitakin ohjeita samasta kirjasta niin totesin, että siinähän olikin virhe. Piti olla kahden silmukan ylivetokavennus niin siinä lukikin vaan ylivetokavennus. 

Huh huh, oli lähellä, ettei kirja lentänyt jorpakkoon! Mutta oon niiiiin tyytyväinen, että jaksoin ihmetellä - se kertoo siitä, että kärsivällisyyttä on tullut lisää! ;P 

Lainasin siis kirjastosta kirjan Kauneimmat virolaiset pitsimallit. Aloitin ensin ohuemmalla langalla, mutta koska se alku tökki niin reilusti halusin kokeilla paksummalla ja Purohan sieltä halusi tulla väkisin puikoilla. Tehdään nyt testiksi tällä :)


"Meinaatko, että tosta tulee jotain...?" :P

"Annas kun mä vähän tarkastelen sitä..."

"Voisitko vähän oikasta, että saan laskettua silmukat?"

"Jaa-a, onkohan tää nyt varmasti ihan oikein. Ylivetokavennus,
kolme oikein, langankierto, viisi samaan silmukkaan... " "Siis mua ei vois nyt vähempää kiinnostaa! Joko mentäis ulos!??" :)