lauantai 27. lokakuuta 2012

Junasukat vauvalle

Ystävän vauvalle tein juna-sukat (hieman muutetut varret) Novitan Raita-langasta. Toi lanka on NIIN herkullinen edelleen! :)

Junasukkien kiehtovasta tarinasta kertoo mm. YLE tässä artikkelissa

"Nainen oli pienen vauvansa kanssa junamatkalla sotaa pakoon alkuvuodesta 1940.  Junamatka keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten vuoksi. Naista ja lasta vastapäätä istunut käsityönopettaja sääli pientä, ilman sukkia ollutta vauvaa. Opettaja purki valkoista villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat junaraiteiden korjaustöiden aikana."


Junasukkien ohjeen löydät tuolta: 


(Linkki uusittu!)

Isommat on tehty ojeen 10 x 4 silmukkamäärällä ja pienemmät 8 x 4 silmukoilla. Pienemmät ovat juuri vastasyntyneen kokoiset, pikkuriikkiset, isommat menee varmaan 6-12 kk:lle. 


Oikean mallin puuttuessa... ;) Nämä ovat ne pienemmät.perjantai 26. lokakuuta 2012

Palmikkopipo ja kauluri

Sainpas kaulurinkin valmiiksi sopivasti ensimmäisten pakkasten alla :) Koulussa aloittelin ja jotenkin se jäi odottelemaan, että jaksan kaivaa pyöröpuikot esiin. Ilmeisesti neiti tykkäsi, koska kun yritin ottaa lisää kuvia niin huomasin, että neiti nukkuu kauluri kaulassa :D 

Lankana on Novitan Viivi ja nelosen sukkapuikoilla kilkuttelin. Kovasti kaipasin bambupuikkoja kun nuo niin ikävästi kilahtavat kun tunnilla lipeävät kädestä ja tippuvat lattialle. Mukavasti helähtää aina hiljaisessa luokassa, jossa opettaja vaan höpöttää ;) 

Langan osto olikin hauska juttu. Aamulla kouluun mennessä huomasin, että olin unohtanut kutimen kotiin. Panikki iski, millä ihmeellä nyt saan aikani kulumaan ja miten pystyn keskittymään. No onneksi ihana matkakaveri keksi, että Siwassahan on lankaa! Äkkiä kurvattiin Siwan pihaan ja niinpä olikin ihanan väristä lankaa ja onneksi puikotkin löytyi. Päivä oli pelastettu! :)


Näin pipo syntyi: 

72 silmukkaa sukkapuikoille nro 4
Noin 4cm 1 oikein, 1 nurin
1 nurin, 1 oikein, palmikko kuudella silmukalla, 1 oikein. 

Itse teen palmikon niin, että nostan kolme silmukka eteen "ilmaan" (toiset käyttävät tässä apupuikkoakin). Sitten otan vasemmalta puikolta seuraavat kolme oikealle puikolle, noukin edessä "ilmassa" olevat silmukat vasemmalle puikolle ja siirrän oikealta puikolta silmukat vasemmalle. Näin silmukat ovat vaihtaneet paikkaa. Sitten neulon kaikki normaalisti oikein. Tämän voi tehdä monella tapaa, mutta tämä on tuntunut hyvältä. 

Sitten samaa kuviota uudelleen kierroksen loppuun, jonka jälkeen 8 kierrosta pelkkää oikeaa, paitsi nurjat nurin! Sitten taas kerros palmikkoa jne. 

Tällä tuli tuollaiselle pikku tytölle sopiva pipo. Isommalle tein samanlaisen, mutta lisäsin yhden mallikerran eli +9 silmukkaa, yht. 81 silmukkaa. 


Ja näin syntyi kauluri: 

Eli 81 silmukkaa
1 oikein, 1 nurin noin 15cm (niin, että kääntyy mukavasti kaksinkerroin) 

1 nurin, 1 oikein, palmikko kuudella silmukalla, 1 oikein, 1 nurin. (Muuten sama kuin pienessä pipossa, mutta palmikoiden välissä on kaksi nurjaa.) 


Sitten samaa kuviota uudelleen kierroksen loppuun, jonka jälkeen 8 kierrosta pelkkää oikeaa, paitsi nurjat nurin! Sitten taas kerros palmikkoa jne. 

Lisäyksiä aloin tehdä muutaman kerroksen jälkeen. Lisäsin nurjien silmukoiden väliin oikeita silmukoita. Lopuksi kun välissä oli neljä oikeaa silmukkaa, tein siihen pienen palmikon neljällä silmukalla. Tätä voin vielä tarkentaa kunhan saan kaulurin neidin kaulalta pois :) 
torstai 25. lokakuuta 2012

Mini Olgat vauvalle

Pikkuiset mini Olga-sukat vauvalle. Näissä Novita raita lankana ja 10 x 4 silmukkaa puikoilla, eli Olgan ohjeen mukaan tehty. Helppo ja kaunis ohje, kannattaa kokeilla :)

Kaksi kerrosta nurjaa, jonka jälkeen:

2 yhteen takareunoista,
2 oikein,
 langankierto,
2 oikein,
langankierto,
2 oikein,
2 oikein yhteen.

Tätä kerros loppuun.
Seuraava kerros oikeaa ilman kavennuksia/lisäyksiä.

Joka toisella kerroksella tehdään siis kavennukset ja lisäykset ja joka toisella pelkkää oikeaa.

Perus Olga-sukka ohje täältä!

Tiimalasikantapään ohje täältä!
keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Aikaisempien neuloosien tuloksia

Ihailen ihan hirveästi mm. Tigrun ihania neuleita. Todella kauniita kaikki, kannattaa käydä ihastelemassa. Itselläni ei ihan kärsivällisyys eikä aika riitä moisiin -vielä, mutta säännöllisesti käyn kuolaamassa ihanuuksia. Suosittelen muillekin neuloosin vaivaamille :) 
On kuitenkin ollut aivan pakko harjoitella tuota palmikkojen neulomista. Tämä kaulurin mallineule on tehty Tigrun ohjeella "Lyydian lämmittimet"-kauluria mukaillen. Jätin nappilistan pois ja tuossa kuvassakin on kaksin kerroin kaulalla. Löytyy siis tuolta Ravelrystä sekä Kotilieden numerosta 19/2011. Ohjetta en kyllä valitettavasti Ravelrystä löytänyt, varmaankin Kotilieden mallin omistuksen takia tms. Yritän kaivaa lehden jostain, että voisin jotain vinkata :)

Tähän pipoon harjoittelin suuntia. Kyllä se siitä - ehkä  : D


tiistai 23. lokakuuta 2012

Tico Tico-langasta sitä ja tätä

Jossain vaiheessa ihastuin tuon Tico Ticon väriin ja taisin ostaa sitä aika moisen läjän. Siitä tuli pitsisukat, säärystimet, hamonen ja huivi. Ainakin. Musta niin ihanan pirteä ja aurinkoinen väri. Vieläkin sitä taitaa olla pari kerää ja on pitänyt siitä tehdä lisää aurikoisia sukkia. 

Fifi-huivin ohjeella olen tuon tehnyt. Se löytyy täältä Ullaneuleen sivulta. Mukava ja helppo ohje. Tykkään siitä, että lanka tuo sen vaihtelun, samalla värillä tuon tekeminen olisi -mun mielestä- paljon tylsempää :) 

Kuvan valo on vähän ankea, joten pari kuvaa lähempää. 

Langat ojennukseenTänään oli pakko levittää lankalaatikot olkkarin lattialle ja setviä samalla puolivalmiit työt esille. On niitä kertynytkin... 

Kummasti lankakerät ihan itsestään aukeavat ja sekoittuvat keskenään yhdeksi värikkääksi sekasotkuksi. No, ehkä nuo pienet innokkaat neulojat vaikuttavat asiaan vähän kun kaivelevat eri värisiä lankoja esiin. "Äiti, mä haluun virkata...!" :)

Nyt päätin laittaa kaikki yksittäiset sykeröt muksuille ihan omaan lankalaatikkoon, jota saavat sitten sekottaa. Ja loput pysyvät niin siististi omassa laatikossaan...ehkä...
Tässä oikein halpislankoja, tarjouksesta sieltä ja täältä. Aina tarttuu muutama kerä mukaan. Lapsetkin kaupassa aina yrittää johdattaa pois päin lankaosastolta ; ) Tota Novitan Viiviä saa nyt edullisesti Siwoista, 2,49 eur/kerä. Ihan akryylilankaa, mutta mukavan tuntuista ja joutuisaa kutoa. Sitä on kauniin marjapuuron punaista (pipot tuolla alempana), farkun sinistä ja ruskeaa. Olikohan jotain muutakin...? En muista. Ajattelin ruskeasta tehdä pipo/kaulahuivi-yhdistelmän lahjaksi.  
Tässä lankalaatikon vartija :)  Tai oikeastaan valmiiden ja puolivalmiiden töiden laatikon vartija. Koskahan saisi tehtyä loppuun ne jotka ei enää hotsita? 
Siinä muutama TOSI kauan valmistumista odottaneista. Ruudullisesta pitäisi tulla isomummin ohjeella Novitan Teddystä tossut. Ihanan pehmeät tulee ja vähän "pörröiset", mutta jostain syystä ovat jääneet roikkumaan., vaikka tykkään noista tossuista tosi paljon. Raidalliset taas on pitkät sukat, mutta voi kun tylsää tehdä, ne ei varmaan valmistu ollenkaan luulen. Pitää aloittaa toiset jostain kutkuttavammasta langasta ; ) Sininen on ET-lehden virkattu kesäkassi, joka on melkein valmis, olkahihnasta vähän puuttuu, mutta lanka loppui kesken, joten on jäänyt sekin. Ja beige on oppituntia varten aloitettu "ei tarvitse ajatella" kaulaliina, jota voi kutoa seuratessaan opetusta. No, sitäkään ei tarttis paljon jatkaa kun olis riittävän pitkä. Ehkä nyt reipastun :)lauantai 20. lokakuuta 2012

Lähihoitajaopiskelijana

Olen työssäoppimisjaksolla terveyskeskuksen vuodeosastolla. Vuorossa nyt on KUTU-jakso eli kuntoutuksen tukeminen. Ensin oli KTO-jakson harjoittelu (kasvun tukeminen ja ohjaus) päiväkodissa, sitten HOHU-jakson harjoittelu (hoito- ja huolenpito) kotihoidossa sekä terveyskeskuksen akuuttiosastolla ja nyt KUTU-jakso tosiaan kuntoutusosastolla.

Kotihoidosta pidin tosi paljon. Ihanat vanhukset mökeissään, kauniine pihoineen ja upeine maisemineen. Tai omassa pienessä asunnossa, hyvin tyytyväisinä kun saavat asua kotonaan. Ja sitkeästi viimeiseen asti pysyvätkin kotonaan, mielestäni sitä pitäisi tukea vain vielä enemmän. Kotipalvelua pitäisi järjestää juuri niin paljon kuin vanhus tarvitsee, niin monta kertaa päivässä kuin tarvitsee, kiireettömästi, monipuolisesti hoitoa, huolenpitoa ja myös siivousta tarvittaessa.
Osastotyöskentely taas on hyvin erilaista, mutta tykästyin siihenkin kovasti. Se konkreettinen auttaminen tuo tunteen tarpeellisuudesta ja vanhukset ovat yleisesti niin kiitollisia ja positiivisia, että meillä nuoremmilla  olisi syytä ottaa heistä mallia. Siihenkin toivoisin lisää aikaa, jotta hoitajilla riittäisi motivaatiota ja resursseja työhönsä ilman uupumista ja sitä seuraavaa välinpitämättömyyttä.

Tänään olin yövuorossa hoitamassa mummoja ja pappoja. Kyllä sydän oli taas syrjällään ihanien vanhusten kanssa! Sykähdyttävin -ja säikähdyttävin- hetki oli kun pian satavuotiaan ihanan mummelin sydän oireili kivuliaasti ja istuin vieressä, silittelin ja odottelin, että nitro alkaa vaikuttamaan. Hänellä oli todella hankala hengittää ja todella tukala olla kun rintaa puristi. Pienellä äänellä, hyvin katkonaisesti hän sanoi "on niin mukava kun joku on siinä lähellä, ettei minun tarvitse olla yksin". Sain kuulla muilta hoitajilta, että on onni kun on opiskelija paikalla, eivät he muuten ehdi vieressä istua. Onneksi pahin meni ohi. Mummo piristyi kovasti ja kertoili pitkään asioita elämästään. Huomasi myös ajatella hoitajaa, lupasi valtuustolle laittaa aloitteen, että hoitajille hankitaan kiikkutuoli, jossa olisi mukavampi potilaan vierellä valvoa <3” Sitten kun en enää muista nimeäni, sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten kun en enää ole tuottava yksilö! Kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä, välittäkää minusta, antakaa rakkautta, koskettakaa hellästi. Kello hidastaa, eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan, mutta siihen on vielä aikaa! Antakaa minulle arvokas vanhuus!”

(kirjoittaja tuntematon)lauantai 13. lokakuuta 2012

Perheemme koiratHemuli, Samojedinkoira, "Damirazin Helmenkalastaja" 
s. 22.7.2005

Samojedi on hyvin seurallinen koira ja sillä on voimakas tarve kuulua johonkin. Sen on siis saatava viettää aikaa oman perheensä kanssa, tarhakoirana siitä tulee hyvin onneton. Kuten Hemulikin on, Samojedit ovat ystävällisiä, uteliaita, energisiä, joskus varsin päättäväisiä :) Ne pysyvät yleensä leikkisinä koko ikänsä eikä pilke silmäkulmasta sammu. Samojedit rakastavat lapsia ja soveltuvat erinomaisesti lapsiperheen koiraksi. Lisää sammareista voi lukea Samojediyhdistyksen sivuilta. Uno, Cockerspanieli, "Pretty Flower's Hot Gossip"
s. 7.2.2008

Uno on tyypillinen Cockerspanieli; avoin, vilkas, ystävällinen ja ihmisrakas - siis seurakoira vailla vertaa. Cockeri on helposti koulutettava, fyysisesti kestävä ja energinen koira. Sen kanssa voi esimerkiksi harrastaa tokoa tai agilitya, jäljestää tai metsästää. Cockeri on myös hurmaava ja tyylikäs näyttelykoira. Erinomaisen hajuaistinsa vuoksi Cockereita on koulutettu myös haavoittuneen hirven jäljestykseen, rauniokoiraksi ja tullille huumekoiraksi. Myös "kanttarellien metsästys" on cockerille helppoa, kunhan se tajuaa idean. Koulutuksen vaiva palkitaan tässä tapauksessa omistajalle herkullisina nautiskeluhetkinä :) 

Lisää Cockerista voi lukea Spanieliliiton sivuilta. 
Kaverit <3 "Eläinlääkärinä toimiessani minut kutsuttiin kerran tutkimaan erästä irlanninsusikoiraa.


Koiran omistajapariskunta ja heidän 6-vuotias poikansa, olivat kaikki hyvin kiintyneitä lemmikkiinsä. Tutkittuani koiran totesin, että se oli kuolemassa syöpään. Kerroin perheelle, että en voinut tarjota tälle rakastetulle koiralle muuta kuin eutanasian. Koira voitaisiin saattaa viimeiselle matkalleen heillä kotona, turvallisesti, omien ihmisten ympäröimänä.

Kun menin nukuttamaan koiraa, tunsin tutun kuristavan tunteen. Poika vaikutti rauhalliselta silittäessään vanhaa koiraa viimeistä kertaa. Muutamassa minuutissa koiravanhus nukahti rauhallisesti viimeiseen uneen. Istuimme hetken yhdessä puhellen siitä surullisesta tosiasiasta, että eläimet elävät paljon lyhyemmän ajan kuin ihmiset.

Silloin poika sanoi: "Minä tiedän miksi". Yllättyneinä me kaikki jäimme kuuntelemaan. Se, mitä hän sanoi seuraavaksi, hätkähdytti minua. En ollut koskaan kuullut yhtä lohduttavaa selitystä. Poika jatkoi:

"Ihmiset syntyvät siksi, että he oppisivat, miten eletään hyvä elämä. Että rakastetaan ja ollaan kilttejä toisille. Mutta koiratpa osaavat jo tämän. Siksi niiden ei tarvitse elää niin pitkään."


(Kopioitu Positiivareilta)Roope, Saksanpaimenkoira/Samojedi/Collie
Roope eli 12-vuotiaaksi, uskomattoman ihana luonne <3

Luulin koko lapsuuteni ja nuoruuteni, etten koskaan voisi ottaa koiraa, koska olin allerginen. Tavattuani nykyisen mieheni huomasinkin yllättäen, että siedätyin aika nopeasti hänen koiralleen (Vikille, joka oli Saksanpaimenkoira/Samojedi/Ibizan Podenco). Siitä alkoi haaveilu omasta koirasta ja hainkin Roopen, ihanan palleron pian kotiin. Allergiaa oli alkuun jonkin verran, mutta pian se hellitti. Se ei ollut yhtään mitään sen rinnalla, että sain halia ja paijailla omaa karvakamuani.

Roopen kanssa elettiin hetki kahdestaan, sitten neljän perheenä, mieheni ja minä ja koirat, ja pianhan meitä olikin sitten jo viisi :) Roope ja Viki ottivat vauvan hyvin vastaan, kuten seuraavatkin kolme pienokaista. Pienet saivat ihmetellä korvia ja karvoja, kiipeillä ja halailla ihan niin paljon kun halusivat. Pienen pusun antoivat ja jos halusivat omaa rauhaa, siirtyivät muualle. 


Roope<3

Aivan taivaan tällä laidalla 
on paikka nimeltä Sateenkaarisilta. 
Sinä olet mennyt Sateenkaarisillalle. 
Siellä on sinulle rakas ystäväni niittyjä ja kukkuloita, 
joilla voit juosta ja leikkiä yhdessä muiden kanssa. 
Ruokaa, vettä ja auringonpaistetta on yllin kyllin ja
kaikki on lämmintä ja mukavaa. 
Kaikki eläimet, jotka ovat olleet sairaita ja vanhoja,
saavat siellä takaisin terveytensä ja elinvoimansa; 
loukkaantuneet ja vammautuneet parantuvat
ja tulevat jälleen vahvoiksi, 
juuri sellaisiksi kuin ne ovat muistoissamme
ja unelmissamme menneistä päivistä ja ajoista. 

Olet siellä onnellinen ja tyytyväinen.
Juoksentelet ja leikit yhdessä muiden kanssa. 
Tulee päivä, jona saatat yhtäkkiä pysähtyä
katsomaan kaukaisuuteen. 
Kirkkaat silmäsi ovat jännittyneen tarkkaavaiset;
 innokas ruumiisi värisee. 
Alat juosta pois ryhmän luota lentäen
yhä nopeammin yli vihreän ruohon. 
Olet havainnut minut, 
ja kun me vihdoin tapaamme taas, 
pysyttelemme yhdessä riemukkaina jälleennäkemisestä
emmekä koskaan eroa. 
Iloiset suudelmat satavat kasvoilleni,
hyväilen taas rakasta päätä ja katson taas kerran
luottavaisiin silmiisi,
jotka niin kauan olivat poissa elämästäni, 
... mutteivät koskaan poissa sydämestäni. 
Sitten me ylitämme Sateenkaarisillan yhdessä. 

-tuntematon-keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Tänään opinahjossa valmistuu...

Tänään valmistuu kuunnellessa pipoon sopiva kaluri pikkuneidille. Vähän täytyi välillä jatkaa keltaisia Olga-sukkiakin :)

tiistai 9. lokakuuta 2012Minun ystäväni on kuin villasukka,
joka talvella lämmittää.
Ja minun ystäväni on kuin niitynkukka,
joka saa minut hymyilemään.
Ota kädestä kiinni, tule kanssani rantaan
vien sinut katsomaan
miten aurinko laskee puiden taakse
ja saa taivaan punertamaaan.

Minä olen vielä pikkuinen ja siksi tahtoisin,
oppia tän maailman paljon paremmin.
Ja kun mä sitten joskus olen aikuinen
niin toivon, että oppimasta koskaan lakkaa en.

-Petri Virtanen-
torstai 4. lokakuuta 2012

Virikepipo

Koulussa täytyy olla aina jotain keskittymistekemistä tunnilla :)

Tällä kertaa otin puikolle Novitan Viiviä, joutuisaa tehdä. Päivän saldona kauniin marjapuuron punainen palmikkopipo.

Silmukoita 72 
Joustinta 1 o, 1n  noin 5cm
Palmikkoa kolmella+kolmella silmukalla, väliä seitsemän kerrosta.
Palmikkojen väliin 1 o, 1n, 1 o. 

Täällä esim. hyvä ohje palmikon tekoon: Palmikkoneule

Näillä silmukoilla siis tällaisen pienen tyllerön kokoinen :)

tiistai 2. lokakuuta 2012

Matkalla magic loop

Kyllä matka menee mukavasti neuloessa! Taas Olgan kera mennään, magic loop-tekniikalla valmistuu molemmat sukat pikaisesti, yhtäaikaa. Kukkaketo lankana, sopii tosi hyvin Olga-sukkiin ja mukavan tuntuista myös. Numero 3:n pyöröt, 100cm käytössä.

Olgan ohjehan löytyi täältä. Kukkaketoon tuo 64 silmukkaa on mielestäni juurikin sopiva, mutta seiskaveikkaan olen vähentänyt 56 silmukkaan. Tietysti riippuu käsialastakin paljon...

Eli 64 silmukkaa: Neulo kaksi ensimmäistä oikein yhteen, neulo viisi oikein, langankierto, kaksi oikein, langankierto. Taas viisi oikein ja kaksi oikein yhteen. Seuraava kerros oikein. Toista.

56 silmukkaa: Neulo kaksi ensimmäistä oikein yhteen, neulo neljä oikein, langankierto, kaksi oikein, langankierto. Taas neljä oikein ja kaksi oikein yhteen. Seuraava kerros oikein. Toista.

Tällä samalla ohjeella voi tehdä kauniista -ja muodikkaasta! : D - sik sak-kuviosta vaikka  mekon, tunikan puseron...Ullaneuleen  ohjeella pääsee Magic Loop-tekniikkaan sisälle. 

Taija (Taijan tekeleet)  on tehnyt upean ohjeen Magic Loop-tekniikasta kahdelle sukalle! Käypäs vilasemassa, jos haluat kokeilla! :)


Näin ne valmistuvat kätevästi yhtä aikaa!
Tässä sukat valmiina. Näistä tein oikein lyhytvartiset versiot, nuorison mieleen :)Tiimalasikantapää

Ullaneuleen sivuilla on hyvä ohje tiimalasikantapään tekemiseen. Käy katsomassa täältä!