lauantai 19. tammikuuta 2013

Eriväri-tossut


Tällaiset eriväri-tossukat tuli Neiti Näppärän ystikselle :) Täytyy kohta ottaa kuvia kun ovat jalassa, kunhan tulevat tuolta luistelukentältä kotio. 

Lankana Novitan Viivi tuplana
Kahdesta kerästä Viiviä tulee helposti kaksi tossua kun ottaa molemmista langat sisältä ja päältä. Tosin näissä kun oli käytössä kaksi kerää molempia värejä, lanka riittäisi hyvin vielä toisiin tossuihin.
Puikot nro 8 (tein pyöröillä, mutta helpompi lankojen kanssa selvitä normi pitkillä puikoilla) 

Ohjetta:

Alkuun 45 silmukkaa

5 oik, langanvaihto (toisesta kerästä), 5 oik langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. kerros loppuun.

Käännetään työ. Huomaa  k i e r t ä ä  langat päässä niin, että viimeiseenkin ruutuun tulee taakse lanka  (Jos malli ei ole tuttu, katso tarkemmin kuvia täältä)

Nurja puoli neulotaan myös  o i k e a a  samaan tyyliin 5 oik, langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. Tärkeää on muistaa kuljettaa lankaa koko ajan  n u r j a l l a puolella!!

Koska nyt tehdään yksiväristä, värien vaihtoja ei tarvitse miettiä, vaan koko ajan neulotaan oikeaa normaalisti, lankoja vaihdellen viiden silmukan välein. Siitä tulee tuo "muhkea" muoto :)

Neulotaan 10 kerrosta, jonka jälkeen päättellään molemmin puolin 5 silmukkaa (yksi raita). Eli kun tullaan päähän, lähdetään takaisin päin, mutta ensin päättellään sillä samalla langalla 5 silmukkaa. (Neulo 1 oik, siirrä vasemmalle puikolle ja nosta seuraavat 4 neulotun silmukan yli). Neulotaan loput normaalisti ja taas kun tullaan päähän ja ollaan lähdössä takaisinpäin, päätellään ensimmäiset 5 silmukkaa. 

Neulotaan vielä 7 kerrosta ja vedetään sitten päässä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja vedetään kärki yhteen. (Eli kudo oikein ensimmäinen silmukka ja nosta se sitten vasemmalle puikolle. Nosta sitten vasemman puoleiset silmukat yksi kerrallaan siirretyn silmukan yli.)

Nämä ovat n. kokoa 36-38. Jos haluat tehdä isommat lisää kerroksia tarpeen mukaan. Esim koko 39 olisi n. 9 kerrosta. Miesten kokoon pitäisi lisätä vähän leveyttäkin, 50 silmukkaa alkuun ja 10-13 kerrosta pitäisi riittää isollekin jalalle. 

Sen jälkeen käännetään  tossu nurinpäin, ommellaan takasauma kiinni, samoin kärjestä nilkkaan asti. Sitten käännetään tossu oikein päin.

Sitten tupsut. Tässä tupsun tekoon perusohje Ullaneuleen sivuilta. (Itse laiskana en jaksa tehdä pahvirinkuloita vaan kieritän lankaa sormien ympäri "riittävästi" ja sitten sidon langan koko paketin ympäri tiukasti (sormien välistä) ja leikkaan päät. Sitten saksilla "hion" muotoa, kunnes tupsu on siistin pyöreä. Sitten tupsu neulalla ommellen t i u k a s t i kiinni. 
Tuntui tuo neiti tykkäävän niistä. Söpölle neidille söpöliini tossut :)3 kommenttia:

  1. Hauska idea, kivat tossut, joita ideoita koskaan ei ole liikaa.

    VastaaPoista
  2. wautsi miten kauniit tossut.kyllä mie kanssa tykkäisin noista tossuista.

    VastaaPoista