sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Eila-mummun tossut

Vihdoin sain kuntoutuksen näyttösuunnitelman valmiiksi! Puuuh! Ihanaa, ehtii taas keskittyä käsitöihin ;)



Pukinkonttiin valmistui siis isomummi Eilan tossut. Hän on tehnyt niitä lukemattomia, kaikissa eri väreissä vuosikymmenten ajan. Aina ihmiset kyselevät ohjetta, miten ihmeessä noin pehmoinen pinta saadaan aikaiseksi ja hakevat ystävilleen ja tuttavilleen lahjaksi. Ja mummulla on aina laatikollinen tossuja odottamassa, että vieras saa valita mieleisensä :)

Tossujen tarina kulkee vuosikymmenten taakse. Isomummi on nyt 92-vuotias ja hän kertoi, että hänen vanhempi siskonsa oli joskus aikanaan käynyt Vancouverissa ja oli tuonut mallin sieltä. 

Tossujen ohje:

Nämä puna-harmaat tein Novitan Kaiku langasta, joka on vähän paksumpaa kuin esim. 7 veikka. Isoilla 6 puikoilla tein, valmistuu nopeasti ja tulee ihanan pehmeää! Ihanat tulee myös Teddystä <3  Mukavan joustava malli, tämä esim. menee noin 37- jopa 40 kokoiselle. Ja suosittelen valitsemaan puikoiksi ihan tavalliset pitkät puikot, eikä pyöröjä, niin kuin minä pitkästä aikaa tehdessäni valitsin. Huomattavasti helpompaa pyöritellä lankoja, ei mene niin solmuun. 


Yhdessä ruudussa on 5 silmukkaa, näissä puna-harmaissa tossuissa on 11 ruutua (leveyssuunnassa)  = 55 silmukkaa.

Jos tekisin ohuemmasta langasta ja/tai pienemmillä puikoilla tekisin 5 x 13 ruutua = 65 silmukkaa.

Miehelle (koko 41 > ) 5 x 15 ruutua = 75 silmukkaa leveyteen, pituutta tarpeen mukaan.

Nämä mummun tekemät ovat vähän "tiukemmat",
ohuempi lanka, pienemmät puikot  eli 65 silmukkaa




Ota kaksi kerää eri värisiä lankoja (tässä siis pun ja har). Neulotaan  a i n a  o i k e a a koko ajan.

Luo 55 silmukkaa.
5 oik punaisella, langanvaihto
5 oik harmaalla, langanvaihto
5 oik punaisella, langanvaihto
5 oik harmaalla, langanvaihto...

Ja niin edelleen kerros loppuun.

Käännä työ. Huomaa  k i e r t ä ä  langat päässä niin, että viimeiseenkin ruutuun tulee taakse lanka.




Nurja puoli siis neulotaan myös  o i k e a a samaan tyyliin 5 pun, 5 har jne. Tärkeää on muistaa kuljettaa lankaa koko ajan  n u r j a l l a puolella!! 

Jatka kunnes olet tehnyt 4 kerrosta. Sitten  v a i h d a  värien paikkoja! Kun äsken aloitit punaisella, nyt aloita kerros harmaalla. Näin alkaa muodostua ruudut. 

Neulo kerroksia vuorotellen 6-8 ruutua = 24 - 32 kerrosta riippuen jalan koosta.




Vasemmalla oikea puoli, oikealla nurja. 

Vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja vedä kärki yhteen. Eli kudo oikein ensimmäinen silmukka ja nosta se sitten vasemmalle puikolle. Nosta sitten vasemman puoleiset silmukat yksi kerrallaan siirretyn silmukan yli. 

Käännä sitten tossu nurinpäin ja ompele päälisauma varpaista jalkapöydän päälle asti kiinni. Ja ompele vielä takasauma kiinni, sitten käännä tossu oikein päin.  

Sitten tee tupsut. Tässä tupsun tekoon perusohje Ullaneuleen sivuilta. Itse laiskana en jaksa tehdä pahvirinkuloita vaan kieritän lankaa sormien ympäri "riittävästi" ja sitten sidon langan koko paketin ympäri tiukasti (sormien välistä) ja leikkaan päät. Tupsu on valmis :) 

Sitten tupsu neulalla ommellen t i u k a s t i  kiinni. On nimittäin maailman mukavin juttu pienten lasten ja koira vauvojen yrittää repiä tupsua irti :) 

  




Lämmintä joulun odotusta kaikille neuloosin vaivaamille <3


Samalla mallilla tehtyjä tossuja:   



Eriväri-tossut


Varsitossut




Tossut Purosta

Tossut Teddystä




Isomummin tekemiä tossuja
(Linkin takana kaikki neljä ed.)

Vauvan tossut

Vauvan tossut
(Sama ohje kuin edellisissä)

Vauvan varsitossut


51 kommenttia:

  1. Sympatiat näyttösuunnitelman väkertämisestä. Tiedän tasan tarkkaan miten työlästä se on. Tsemppiä opiskeluun.

    Minulle opiskeluaikana neulominen oli tapa keskittyä ja rentoutu. Nyt sitten töissä neulominen on tapa rentoutua ja relata, tyhjentää pää töistä.

    Tsemppiä

    -siperoinen-

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä, nyt jännitetään tuleeko se arvioivalta bumerangina takaisin ;)

    Ihan sama juttu, neulominen tyhjentään pään ja auttaa myös keskittymään. Koulussa on valmistunut jo sukka jos toinenkin :) Tunnitkin menee mukavammin kun on käsillä tekemistä.

    Ja nyt kun sai näyttösuunnitelman menemään tuntuu niin hyvältä ottaa puikot käteen ja antaa mennä!!

    VastaaPoista
  3. Meidän luokalla on ihan neulontabuumi (tai neuloosi :) Siellä puikot kilisee ja välillä helähtää kun jollakulla tipahtaa lattialle. Osalla onneksi jo bambupuikkoja :D

    VastaaPoista
  4. Ei oo tosi, että joku muukin tietää tämän tossumallin! Minun mummoni teki näitä aina takavuosina, joten nyt saan vihdoin ohjeen näihin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit sitten tänne! Ei muuta kuin puikot heilumaan :)

      Poista
  5. Ihana tossu-malli. Äitin teki näitä aina jokaiselle lapsenlapselleen. Jokin vuosi sitten kiinnostuin itsekkin näistä tossuista, mutta ohjetta ei ollut. Mallitossu vain. Ihana että nyt sain oikein kunnon ohjeenkin näihin.
    Kaunis kiitos sinulle aivan ihania ohjeita muutkin.

    VastaaPoista
  6. Voi ihana! Olen etsinyt noiden ohjetta jo kauan. Se oli kirjoitettuna vuosia, jos ei kymmenenkin vuotta sitten jossain lehdessä, Pirkka tai Yhteishyvä. Tein silloin ensimmäiset tossuni juuri noilla samoilla väreillä kuin nämä sinun. Kiitos, tämä pelasti jouluni tai paremminkin ystäväni joululahjan!

    VastaaPoista
  7. Olen tehnyt samalla mallilla pannumyssyn teepannun. Tosin raitaisena vaihtamatta värejä keskenään. Malli oli Debie Blisin kirjassa.

    VastaaPoista
  8. Vuosi sitten tyttäreni sai tuollaiset tossut ja niitä tutkailemalla päättelin teko-ohjeen. Kiva nähdä nyt ihan oikea ohjekin.
    Tosi lämpimät ja pehmoiset tossut tuleekin tuolla mallilla..

    VastaaPoista
  9. Aivan ihanat tossut!! <3 Nämä tulee takuuvarmasti jossain vaiheessa kilisemään minunkin puikoilla!!! =D

    VastaaPoista
  10. Hei tykkään näistä tossuista, mutta eka tuli hurjan suuri. Yritän uudestaan. Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Tarja,

      Vältät tuon sillä, että mittaat (tai katsot "silmällä") nilkan sivulta - kantapään alta - nilkan toiselle sivulle - pituuden ja vertaat sitä työn leveyteen. Eli kun olet luonut silmukat ja tehnyt muutaman kerroksen näet työn varsinaisen leveyden, silloin vertaat sitä jalkaan. Jos alkuvaiheessa on liian leveä, voit myös tehdä varren, eli kaventaa molemmilta sivuilta siinä vaiheessa kun olet tehnyt noin puolet (kun tulet jalan kärkiosaan) kuten täällä: http://arkimamma.blogspot.fi/2012/12/varsitossut-eila-mummun-tossuista.html

      Tossut voi tehdä ihan mistä langasta tahansa, pienemmillä tai isommilla puikoilla, kunhan tekee tuon vertailun, että tulee sopiva jalkaan.

      Hyvä kun jaksat yrittää uudelleen! <3

      Poista


  11. Ihanaa! Kiitos, kun annoit apua. Nyt vaan puikot kiliseen ja
    Odottamaan tulosta. Terveisin Tarja

    VastaaPoista
  12. Wau, olipa tosi mielenkiintoinen postais, ihan uusi tekniikka mulle :) Kivalta näyttää!

    VastaaPoista
  13. Hei ihanaa! Vihdoinkin löysin ohjeen näihin tossuihin! Olen joskus saanut anopiltani tällaiset tossut lahjaksi...nyt haluan opetella tekemään itse. Kiitos sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu! Mukavia hetkiä lankaterapian parissa :)

      Poista
  14. Hei, mulla on tuota Puro-lankaa jäänyt yli. En oikein varmaan käsittänyt tätä mallia - pitääkö se aina tehdä kaksinkertaisesta langasta, vaikka se onkin liukuvärjättyä. Miten nuo kuvan Puro-tossut on tehty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvitse tehdä kaksinkertaisesta. Nuo lilat on tehty Purosta ihan yksinkertaisena. Täytyy vaan huomioida, että tulee riittävän leveä ja pitkä eli mitata vähän jalkaan, että tulee sopiva. Langan paksuus ja puikkojen koko vaikuttaa tietysti aika paljon. Mutta kun kokeilet niin varmasti huomaat mitä tarkoitan.

      Puro-tossuissa oli käytössä puikot nro 5 ja aloituksessa 5 x 12 silmukkaa = 60 yhteensä. Nämä on tarkoitettu tuollaiselle 37 numeroiselle jalalle, tosin joustavat niin hyvin, että kuvissa ovat 39 numeroisessa jalassa. Mutta ruudun tai pari voit tehdä lisää niin tulee pehmeä ja mukava jalkaan.

      Tuolla lisää puro-tossuista: http://arkimamma.blogspot.fi/2012/11/tossut-purosta.html

      Poista
  15. Kiitos muuten Olga-sukkien ohjeesta, ensimmäinen on menossa. Saas nähdä miten timantti-kantapää onnistuu :)

    VastaaPoista
  16. Hei

    Päätin tulla uudestaan tutkailemaan sivuasi "paremmalla ajalla". Todella hieno blogi. Laitan tämän suosikkeihin, niin löytyy tarvittaessa.

    Tuula

    VastaaPoista
  17. Kiitos ohjeesta,kaunis malli,luultavasti minulla on tuo ohje jo olemassakin,en vaan ole saanut aikaiseksi tehdä.Taitaa ystäväni saada tänäkin vuonna tossut lahjaksi!
    Facebookin tossuryhmässä olen mukana!

    VastaaPoista
  18. Tein ohjeellasi tossut. Kyvin onnistui! =)

    VastaaPoista
  19. Minunkin täytyy lisätä tämä kirjanmerkkeihini ihan noiden tossujen takia. Fb:n kautta tänne sun blogiisi löysin.

    VastaaPoista
  20. Äh, nyt olen tehnyt ja purkanut niin moneen kertaan, että on pakko kysyä apua! Nuo Eila mummon tossut ei vaan minulle aukea. Saan aikaiseksi ainoastaan erillaisia muodottomia sämpylöitä. Eli ideana on varmaan tehdä jonkin kokoinen suorakaiteen muotoinen pala, jonka kärki sitten "krumpataan" yhteen. Osaatko kertoa, mikä on tuon "palan" koko suunnilleen esim. 37 numerolle. Ja minkä osan ompelet sitten kantapääksi? Luomisreunan silmukat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei.. Missä kohtaa siitä palasta tulee sämpylä?? :)

      Eli kun olet tehnyt suorakaiteen muotoisen palan, laita jalka sen päälle. Sieltä päästä "krumppaat" kärjen yhteen missä on varpaat, ja kantapään takaa nostat sivut ylös ja ompelet ne yhteen takaa (nimenomaan luomisreunan silmukat) Tämän lisäksi ommellaan jalkapöydän päälle tuleva sauma kiinni.

      Noissa puna-harmaissa on 11 ruutua leveyssuunnassa (luodaan 55 silmukkaa, 5 silmukkaa per ruutu) ja 7 ruutua pituussuunnassa. Varsinaiseen kokoon vaikuttaa langan vahvuus, puikot, käsiala jne. mutta kun vertaat omaan jalkaan pystyt näkemään minkä kokoinen palasta pitäisi tulla.

      Helpottaako yhtään?

      Poista
  21. Jo helppasi ja eka on valmiina. Ongelma oli siinä, että minulla on varmaan tosi outo käsiala. Oikeat "mitat" oli Isoveli langasta 6:n puikoilla 40 s ja 10 ruutua. Näin tuli hyvät 37 jalkaan. Mutta hieno malli ja oikeasti helppo & nopea, kunhan oikeat mittasuhteet löytyi!

    VastaaPoista
  22. Hmph... Olen lukenut ja lukenut ja lukenut, mutta... Miten nuo "vaot" ruutujen välille ilmestyvät? Kiristetäänkö jotenkin? Vai vaivaako minua hetkellinen lukihäiriö ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei vaivaa lukihäriö :D

      Ne ilmestyvät kuin taikaiskusta ihan vaan normaalilla neuloksella kun vaihdat lankaa vuorotellen viiden silmukan välein. Kokeilehan vaan! Kun olet neulonut muutaman kerroksen huomaat miten se tapahtuu. Se lanka joka kulkee takana vuorotellen, kiristyy sen verran, että pinnasta tule "kumpuileva". Ei tarvitse erikseen kiristellä yhtään!

      Eikun kokeilemaan! :)

      Poista
    2. Kiitos! Täytyypi kokeilla :).

      Poista
  23. Kiitos kivasta Eila mummon tossu ohjeesta. Hyvää vaihtelua villasukkien tekoon. Hyvin saa jämälangat uppoamaan niihin. Ja niistä tulee aivan ihanan pehmeät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi. Näin kuvasi tekemistäsi tossuista Villasukat Villitsee-ryhmässä, aivan ihania :) Voisinko laittaa kuvasi tuonne Arkimamman FB-sivulle?

      Poista
  24. Aivan ihanat tossut! joskus kauan sitten sain tämmöiset joululahjaksi, mutta ajansaatossa ne hukkuivat,,,

    VastaaPoista
  25. Ihana hyvin neuvottu , kiitos:)

    VastaaPoista
  26. Miten alkusilmukat tehdään kahdellä värillä? En tajuu millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tehdään yhdellä värillä. Valitse jompi kumpi väri.

      Poista
    2. Selkis. Vauvan tossuissa oli mainittu aloitussilmukoissa väri niin ymmärsin paremmin eli silmukat samalla värillä.

      Poista
  27. En tajua tätä loppua "Vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja vedä kärki yhteen. Eli kudo oikein ensimmäinen silmukka ja nosta se sitten vasemmalle puikolle. Nosta sitten vasemman puoleiset silmukat yksi kerrallaan siirretyn silmukan yli"

    Voisiko joku jelppiä? Pelkällä langalla ei siis kiristetä lopussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Ja anteeksi, etten ole huomannut kysymystäsi!! :(

      Tämän voi tehdä hyvin myös niin, että päättää silmukat normaalisti (kaksi oikein, vedä edellinen viimeisen yli) ja lopuksi pujottaa langan neulan avulla silmukoiden läpi ja vetää kiinni. Ajatus on joka tapauksessa saada kärki kiinni tavalla tai toisella :)

      Poista
  28. Mitähän teen väärin, kun en saa kantapäätä istumaan sitten millään? Vai lieneekö se vain näiden tossujen ominaisuus? Kanta joko liukuu jalan alle jos teen tossusta pienemmän, tai jää törröttämään tyhjänä, jos tossu on jalkaan isompi. Olen sekä lisännyt että vähentänyt ruutuja, mutta ei vaan toimi. Jotenkin nuo kuvissa olevat tossut näyttävät paljon paksummilta ja muhkeammilta, vaikka teen 7 veljeksen paksuudesta langasta.:(

    VastaaPoista
  29. nyt vasta tämän tossumallin löysin ja kysyisin tuosta päättelystä eli kun vedetään lanka kaikkien silmukoiden läpi niin mitens se tehdään ku on kahta väriä lankaa niin mitä sen toisen kanssa tehdään?

    VastaaPoista
  30. Tein tossut 7 veikasta ja ihmettelin noita ruutujen määrää. . Itselläni 39.n jalka ja pituuteen tuli 15 ruutua, Silloin tuli sopivat. Ehkä paksummalla langalla/ puikoilla ruutumäärä pitää paikkansa.

    VastaaPoista
  31. Minun äitini toi tossumallin Vancouverista 1976. Olimme neljän hengen porukalla vierailemassa kummitätini luona. Monet Eila-tädin tekemät tossut olen kuluttanut vuosien mittaan. Eila on nyt 101- vuotias ja kutoo edelleen!! Siinäpä meille mallia !!

    VastaaPoista
  32. miten ihmeessä toi käännös tehdään järkevästi ja että lanka myös pysyy sillä nurjalla puolella? mä en vaa tajua

    VastaaPoista
  33. Tein tossuja mutta sinun tossuissa näyttää erilaiselta ruudut. Laitoin neljä kerrosta ruutuun ja minusta sinulla on 8?

    VastaaPoista