torstai 13. joulukuuta 2012

"Neulominen parantaa keskittymistä"

Verkkolehti Karjalaisen sivuilla kerrotaan tutkimuksesta, jossa kerrotaan neulomisen parantavan keskittymistä! 

http://www.karjalainen.fi/fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/11565-neulominen-parantaa-keskittymiskykya-luennoilla-kutovat-herattavat-silti-tunteita


"Tutkimuksen mukaan toiset tarvitsevat oheistekemistä pystyäkseen keskittymään.
-  Kun teemme käsillämme jotain yksinkertaista ja ei-kielellistä tehtävää, siirrymme hieman toisenlaiseen kuuntelumoodiin, jossa käsien motorinen aktivaatio on vaikuttavana tekijänä, kertoo työterveyslaitoksella sekä Helsingin yliopistossa työskentelevä aivotutkija Minna Huotilainen.
Oheistekemisen täytyy kuitenkin olla lähes automaattista toimintaa, jotta keskittymiskyky paranee. Esimerkiksi pitkään kutoneen ihmisen ei tarvitse enää keskittää tietoisuuttaan jokaiseen silmukkaan, vaan pikkuaivot ohjaavat työtä ja tietoinen kapasiteetti jää muuhun käyttöön.
-  Kutoessa motoriikkaa ja tuntojärjestelmää säätelevät aivokuoren alueet sekä liikesarjoja mallintavat pikkuaivot aktivoituvat. Näiden alueiden aktivoituminen opettaa aivoille automaattista liikesarjojen käsittelyä, Huotilainen selittää.
Vaikka neulomisen terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä, luennoilla kutovat tuntuvat silti herättävän tunteita. Neulomisen ja hyvinvoinnin tutkinut opetusneuvos Eija Vähälä uskoo sen johtuvan olettamuksesta, että kutoja ei kuuntele.
-  Kun itse vielä opetin, oli paljon opettajia, jotka eivät antaneet neuloa luennoillaan. Suhtautuminen on kuitenkin muuttunut suopeammaksi, 40 vuotta Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa työskennellyt Vähälä sanoo.
Vuonna 2003 valmistuneessa lisensiaatintyössään Vähälä mittasi neulojien sydämen sykettä, ja neulomisen tuottama mielihyvä nousi selvästi esiin: neulomisperiodin alussa syke nousi mutta alkoi sitten selvästi laskea.
Vähälältä on kysytty usein, onko vaikutus sama myös niihin, joilla on peukalo keskellä kämmentä.
-  En uskalla vastata kuin siten, että jollekin tasolle ihminen oppii tekemään luovuutta vaativia juttuja. Kutomisen sijaan se voi olla vaikkapa ruoanlaittoa tai puutarhanhoitoa, sillä prosessi ja sen tuoma mielihyvä ovat samanlaisia kuin neuloessa."Kyllä allekirjoitan tuon täysin. On huomattavasti helpompi ja mukavampi kuunnella ja keskittyä asiaan kun on käsillä tekemistä. Onneksi meidän koulun opettajat ovat olleet hyvinkin suopeita tälle harrastukselle ja ymmärtäneet hyödyt.  Parhaimmillaan meidän 15 hengen luokasta viidellä on ollut käsityö mukanaan. Yleisin on ollut se sukka, mutta onpas eräskin opiskelijakollega kirjaillut vauvanpeiton kauniit kuviot valmiiksi tunnilla :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti