lauantai 27. lokakuuta 2012

Junasukat vauvalle

Ystävän vauvalle tein juna-sukat (hieman muutetut varret) Novitan Raita-langasta. Toi lanka on NIIN herkullinen edelleen! :)

Junasukkien kiehtovasta tarinasta kertoo mm. YLE tässä artikkelissa

"Nainen oli pienen vauvansa kanssa junamatkalla sotaa pakoon alkuvuodesta 1940.  Junamatka keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten vuoksi. Naista ja lasta vastapäätä istunut käsityönopettaja sääli pientä, ilman sukkia ollutta vauvaa. Opettaja purki valkoista villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat junaraiteiden korjaustöiden aikana."


Junasukkien ohjeen löydät tuolta: 


(Linkki uusittu!)

Isommat on tehty ojeen 10 x 4 silmukkamäärällä ja pienemmät 8 x 4 silmukoilla. Pienemmät ovat juuri vastasyntyneen kokoiset, pikkuriikkiset, isommat menee varmaan 6-12 kk:lle. 


Oikean mallin puuttuessa... ;) Nämä ovat ne pienemmät.15 kommenttia:

 1. Ihania tossuja,olisi hauska
  joskus tehdä itsekin.

  VastaaPoista
 2. ihanat tossut :) sain inspiraation tehdä omallekin vauvalleni junasukat :) ihanan väristä lankaa sinulla!

  VastaaPoista
 3. Itse tein juniorille aikoinaan monet sukat tuolla mallilla ja toimivat todella hyvin pienen touhuajan menossa mukana.
  Sateenkaari- lanka on todella herkullinen, harmi kun sen valmistus lopetettiin. Olen aina ostanut jemmaan kerän kun olen siihen jossain törmännyt.

  www.sinistasinistajajalleensinista.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Olenki miettinyt että miksi näitä sukkia junasukiksi kutsutaan. Oon aatellu että joku on keksinyt nimen siitä, että varrat muistuttaa (etäisesti) junaraidetta...

  VastaaPoista
 5. Hei Kiiperi, kuulin juuri eilen tarinan ko. sukkien nimen synnystä.

  Sota-aikaan junassa nainen oli huomannut, että kylmästä ilmasta huolimatta pienellä lapsella ei ollut sukkia jalassaan. Nainen otti omansa, joista purki lankaa ja neuloi pienelle sukat junamatkan aikana.

  Tämä kelpaa minulle hyvin tarinaksi sukkien nimestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ihana ja koskettava tarina. Se löytyy kokonaisuudessaan tuolta YLE:n linkin takaa.

   Poista
 6. Hei!
  Onko sinulla vinkkiä siihen, kun minulla tulee aina junasukkia tehdessä puikkojen väliin kamalan iso silmukka/kolo, vaikka kuinka yritän pitää lankaa tiukalla?
  Aloitteleva neuloja kyselee hassuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko kantapäässä vai ihan esim. vartta neuloessa? No, joka tapauksessa, varmasti käsialan kehittyessä ongelma häviää. Ehkä voisit kokeilla pienemmillä puikoilla? Jos on liian isot puikot käsialaan nähden tulee helposti löysää, mutta pienemmillä nätimpää. Tämä täytyy tietysti suhteuttaa ohjeeseen eli huomioi, että tulee vähän pienempää jälkeä.

   Jos taas kyseessä on kantapää, voisi helpottaa sellainen, että kun aloitat uuden puikon, lainaat edelliseltä puikolta, EDELLISELTÄ kerrokselta yhden silmukan vasemmalle puikolle ja neulot nämä kaksi sitten yhteen. Näin ei pääse syntymään reikää. Mutta ei saman kerroksen silmukkaa, koska silloin silmukat vähenevät.

   Tuolla "sinistä haitaria" sukan ohjeessa on kuva tästä mitä tarkoitan. Juuri ennen videota. Videossakin näytetään tuo sama juttu kohdassa 5.50.

   Toivottavasti tästä on jotain apua :)

   Poista
  2. http://arkimamma.blogspot.fi/2013/03/sinista-haitaria.html

   Poista
 7. Junasukat ovat niin suloiset ja istuvat täydellisesti :)

  VastaaPoista
 8. Heippa! Miten oot tehnyt nuo kantalapun kavennukset yms noissa.pienemmissä sukissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt noissa tiimalasikantapään. Ohjeen löydät tuolta:
   http://arkimamma.blogspot.fi/2014/03/tiimalasikantapaa.html

   Toki voi tehdä ihan sen peruskantapään ja kun puikolla on 8 silmukkaa, kantalappu tehdään 16 silmukalla. Kun kantalappu on riittävän pitkä, jaetaan silmukat kolmeen osaan eli 5 + 6 + 5. Neule ensin viisi oikean puoleista, sitten viisi keskeltä ja tee sen jälkeen ylivetokavennus (nosta yksi, neulo yksi ja vedä nostettu yli). Sitten käännä. Nosta ensimmäinen, neulo 4 nurin, neulo 2 nurin yhteen. Jatka kaventamista näin kunnes silmukat sivusta ovat kaventuneet pois.

   Toivottavasti auttoi?

   Poista
 9. Hei,
  olisin halunnut tehdä junasukat, mutta tuo linkki (johonkin Etelä-Pohjanmaan sivuille) ei toimi. Saisiko ohjeita esim. tälle sivulle?
  toivoo toisen tulevan pojan famu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Kiitos kun huomasit ja huomautit!

   Kävin uusimassa linkin, se oli siirretty toiseen paikkaan. Nyt toimii taas! :)

   Ja tähän vielä se osoite, että varmasti pääset aloittamaan:

   https://www.taitoep.net/muut/junasukka-ohje

   Onnea famulle <3

   Poista
 10. Hei!

  Olenkin tässä kaipaillut kovasti nimenomaan vastasyntyneen mittoihin tehtyjä junasukkien ohjetta! Googlettelin ja lähdin kokeilemaan sovelletusti 7s/puikko. Sitten löysinkin tämän blogin! Onko tuo Novitan raita-lanka nimenomaan 7 veljestä lankaa? Itselläni sukat ovat tulossa nimenomaan 7 veljestä langasta, puikkokoko 3,5 ja epäröin alusta alkaen tuota 7s/puikko silmukkamäärää, ja sitten mietitytti se kantapään silmukkamäärä. Ilmeisesti 7 veikalla, 8s/puikko ja kantapää 16 silmukalla (teen ihan perus vahvistetun kantapään) onnistun tekemään vastasyntyneen jalankokoon junasukan? Paljonko tuo jalkapohjan pituus olisi hyvä olla? :)

  Tilma

  VastaaPoista