perjantai 26. lokakuuta 2012

Palmikkopipo ja kauluri

Sainpas kaulurinkin valmiiksi sopivasti ensimmäisten pakkasten alla :) Koulussa aloittelin ja jotenkin se jäi odottelemaan, että jaksan kaivaa pyöröpuikot esiin. Ilmeisesti neiti tykkäsi, koska kun yritin ottaa lisää kuvia niin huomasin, että neiti nukkuu kauluri kaulassa :D 

Lankana on Novitan Viivi ja nelosen sukkapuikoilla kilkuttelin. Kovasti kaipasin bambupuikkoja kun nuo niin ikävästi kilahtavat kun tunnilla lipeävät kädestä ja tippuvat lattialle. Mukavasti helähtää aina hiljaisessa luokassa, jossa opettaja vaan höpöttää ;) 

Langan osto olikin hauska juttu. Aamulla kouluun mennessä huomasin, että olin unohtanut kutimen kotiin. Panikki iski, millä ihmeellä nyt saan aikani kulumaan ja miten pystyn keskittymään. No onneksi ihana matkakaveri keksi, että Siwassahan on lankaa! Äkkiä kurvattiin Siwan pihaan ja niinpä olikin ihanan väristä lankaa ja onneksi puikotkin löytyi. Päivä oli pelastettu! :)


Näin pipo syntyi: 

72 silmukkaa sukkapuikoille nro 4
Noin 4cm 1 oikein, 1 nurin
1 nurin, 1 oikein, palmikko kuudella silmukalla, 1 oikein. 

Itse teen palmikon niin, että nostan kolme silmukka eteen "ilmaan" (toiset käyttävät tässä apupuikkoakin). Sitten otan vasemmalta puikolta seuraavat kolme oikealle puikolle, noukin edessä "ilmassa" olevat silmukat vasemmalle puikolle ja siirrän oikealta puikolta silmukat vasemmalle. Näin silmukat ovat vaihtaneet paikkaa. Sitten neulon kaikki normaalisti oikein. Tämän voi tehdä monella tapaa, mutta tämä on tuntunut hyvältä. 

Sitten samaa kuviota uudelleen kierroksen loppuun, jonka jälkeen 8 kierrosta pelkkää oikeaa, paitsi nurjat nurin! Sitten taas kerros palmikkoa jne. 

Tällä tuli tuollaiselle pikku tytölle sopiva pipo. Isommalle tein samanlaisen, mutta lisäsin yhden mallikerran eli +9 silmukkaa, yht. 81 silmukkaa. 


Ja näin syntyi kauluri: 

Eli 81 silmukkaa
1 oikein, 1 nurin noin 15cm (niin, että kääntyy mukavasti kaksinkerroin) 

1 nurin, 1 oikein, palmikko kuudella silmukalla, 1 oikein, 1 nurin. (Muuten sama kuin pienessä pipossa, mutta palmikoiden välissä on kaksi nurjaa.) 


Sitten samaa kuviota uudelleen kierroksen loppuun, jonka jälkeen 8 kierrosta pelkkää oikeaa, paitsi nurjat nurin! Sitten taas kerros palmikkoa jne. 

Lisäyksiä aloin tehdä muutaman kerroksen jälkeen. Lisäsin nurjien silmukoiden väliin oikeita silmukoita. Lopuksi kun välissä oli neljä oikeaa silmukkaa, tein siihen pienen palmikon neljällä silmukalla. Tätä voin vielä tarkentaa kunhan saan kaulurin neidin kaulalta pois :) 
4 kommenttia:

 1. Kivoja neuleita, on kiva katsoa kun joku osaa ja tekee itse neulokset.Hain ohjetta kaulurille, ja tähän törmäsin. Koiratkin on kivoja itsellä on myöskin koira, lapinkoira joka tykkää lumesta.

  VastaaPoista
 2. Hei. Hienoa käsityön jälkeä. Kauniita sukkia ja lapasia. Ihastuin kovasti tuohon myssyn etusivulla olevan kuvaryhmän oik. alalaidassa siis tuo lilan eri sävyt. Onkohan siihen ohjetta saatavissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Tuo lila bannerin oikeassa alakulmassa? Se ei ole pipo, vaikkka siltä kyllä tuossa näyttää. Se on keskeneräinen Eila-mummun tossu. Samalla ohjeella toki voisi tehdä piponkin... Sen ohje löytyy esim. tuolta oikeasta reunasta ohjeista.

   Poista