tiistai 12. helmikuuta 2013

Vauvan kypärämyssy OHJETämä on se perinteinen vauvan kypärämyssymalli, helppo ja yksinkertainen tehdä ja tosi hyvin istuu pikkuisen päähän. Äiti on tehnyt näitä myssyjä lukemattomia, jo minulle ja veljelleni (muistan ainakin sellaisen kuvan, missä veljelläni on ihanan retro vihreä/keltainen kypärämyssy päässä :) ), minun lapsilleni ja monelle muullekin vaaville. 

Nyt äiti oli tehnyt tällaisen sinisen myssyn ja lapaset veljen hyvän ystävän vastasyntyneelle pojalle.  

<3  Hurjasti onnea pienelle pojalle ja koko perheelle <3  No, siitähän se ajatus sitten lähti. Innostuin kokeilemaan (siis kaikista keskeneräisistä töistä huolimatta ;) ) pitkästä aikaa tuota myssyä puro-langasta huovuttamalla. Olen joskus tehnyt jollekin vauvalle moisen, mutta siitä on todella pitkä aika. Suosittelen kokeilemaan, todella helppo ohje. 

Tällainen siitä tuli. Hieman iso tälle mallinukelle, sopivaa pikkuista kun ei tästä taloudesta löydy :P Tämä matkaa ilmeisesti isännän työkaverin pikkuiselle. 


OHJE: 

Lankana Novitan Puro Retro
Puikot nro 5 pyörö
Ohje toimii myös ilman huovuttamista ohuemmalla langalla ja ohuemmilla puikoilla. Esim. Novitan Wool ja nro 3 puikot.

Luo 32 silmukkaa, neulotaan aina oikein.  
Tämä koko arviolta 0-6kk, jos haluat isommalle lapselle, lisää silmukoita. Koko riippuu myös siitä kuinka kauan huovutat.

1. krs  Neulo 2 oikein, langankierto kiertäen (katso kuva, ns. alakautta ), neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa. 2 oikein yhteen, 2 oikein. 

2. krs. neulo kaikki oikein. Ei lisäyksiä eikä kavennuksia. Neulo näitä ohjeita toistaen 28 kerrosta. 

Vaihda sitten lisäyksen ja kavennuksen paikkaa: neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen, muut silmukat oikein kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Ota langankierto kiertäen, 2 oikein. 

Neulo taas nurjalla oikein. Neulo näitä ohjeita toistaen 28 kerrosta. 

Vaihda taas lisäyksen ja kavennuksen paikkaa: neulo 2 oikein, langankierto kiertäen (katso kuva, ns. alakautta ), neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa. 2 oikein yhteen, 2 oikein. 

Neulo taas nurjalla oikein. 

Neulo näitä ohjeita toistaen 16 kerrosta. Nyt olet keskellä työtä. 

Vaihda taas lisäyksen ja kavennuksen paikkaa: neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen, muut silmukat oikein kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Ota langankierto kiertäen, 2 oikein.  

Neulo taas nurjalla oikein. 

Neulo näitä ohjeita toistaen 16 kerrosta.Vaihda lisäyksen ja kavennuksen paikkaa: neulo 2 oikein, langankierto kiertäen (katso kuva, ns. alakautta ), neulo oikein, kunnes jäljellä 4 silmukkaa. 2 oikein yhteen, 2 oikein. 

Ja nurjalla oikein. 

Näitä ohjeita noudattaen 28 kerrosta. 

Ja vielä kerran vaihdetaan: neulo 2 oikein, 2 oikein yhteen, muut silmukat oikein kunnes jäljellä 2 silmukkaa. Ota langankierto kiertäen, 2 oikein.  

Ja nurjalla oikein. 

Tee vielä viimeiset 28 kerrosta. 

Päättele sitten  silmukat ylivetokavennuksella (Käspaikan ohje)


Nyt kappale näyttää tältä. Ompele aloitus- ja päätöskerrokset toisiinsa. Kuvassa vasemmalla puolella on yksi kaarroke keskellä, se on otsan kohta. Oikealla näkyvä tupla kulmat on takaraivolla ja ne ommellaan yhteen. 


Tällainen se oli ennen huovutusta. Kastelin sen ja heitin kuivausrumpuun pyörimään... 
Ja tällainen siitä tuli kuivausrummun jäljiltä. Tupsut tein pyörittämällä lankaa kolmen sormen ympärille, lanka keskeltä tiukalle solmulle ja langat saksilla poikki ja pyöreäksi. Nyörit on pyöritetty molemmistä päistä vastakkaisiin suuntiin, keskeltä kiinni ja nyöri punoutuu naruksi. 

Tarkastelkaapa ohjetta sillä silmällä, että onko kaikki mitä pitääkin. Nyt alkaa nimittäin silmää painaa ja aamulla on toooosi aikainen herätys. Tää vaan väkisin piti tänään saada valmiiksi vaikka pitäis olla jo nukkumassa :)


EDIT: Täältä löytyy ihastuttava pikkuinen kypärämyssy päässään :)

23 kommenttia:

 1. Ihastuttava lopputulos. Enpä olekaan aikaisemmin huovutettuna nähnyt kera tupsujen. Veikeä.

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva, ei oo juolahtanut mielen viereenkään huovuttaa mutta hienolta näyttää ja on varmasti lämmin.

  VastaaPoista
 3. on kyllä söpö, kaunis väriltäänkin ;)

  VastaaPoista
 4. Onpas tuo perinteinen kypärämyssy niin veikeä huovutettuna, että saattaapa seuraava lähipiirin vauva sellaisen saada. Tietoa ei kyllä ole, milloin tulee. ;)

  VastaaPoista
 5. kiva tuo huovutus juttu,muuttui myssy ihan toisenlaiseksi.
  pitää kokeilla tuota huovutusta.

  VastaaPoista
 6. Kiitos teille. Kyllä toi puro on niin kiva lanka, tykkään tosi paljon. Kurjaa, että se nyt häipyy markkinoilta. Pakko vielä käydä noi lähikaupat läpi, jos sieltä vielä löytyisi muutama kerä... :)

  VastaaPoista
 7. Osaatkos sanoa kuinka monta silmukkaa pitäis tehdä että tulis parivuotiaalle sopiva pipo? pään ympärys 50cm? Ja pysyykö kerrosluku samana? Aivan ihana tuo pipo on ja tahtoisin kokeilla meitin tytylle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että tekisin sillä 40 silmukalla. Jos pystyt huovuttamaan kuivausrummussa, niin voisit tarkistella huopumista välillä? Itse heitin tuon märkänä kuivuriin ja annoin pyöriä tosi pitkään. Vähempikin olisi riittänyt ja olisi jäänyt vähän isommaksi.

   Esim. Novintan ohjeessa on tehty tuolla 40 silmukalla 80cm lapselle pipo, joten siitä ajattelisin, että koska tuo oli tehty 32 silmukalla, 40 silmukalla voisi tulla sopiva? Huovuttaessa voisi kokoon vielä vaikuttaa.

   http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=90113

   Toivottavasti onnistuu :)

   Poista
 8. Tosi hieno myssy, iso kiitos ohjeesta ja hyvistä kuvista! Mulla ei oo kuivausrumpua, olen huovuttanut vain pesukoneessa 40 ohjelmalla tossuja aikaisemmin, ei kai mene liian pieneksi sillä..?
  t. Mari

  VastaaPoista
 9. Ihana ohje mutta mikä olisi korvaava lanka purolle? Osaatko neuvoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin sääli, että kaunista Puroa ei enää valmisteta :( Mutta jos haluaa huopuvan langan niin hahtuvalanka tai Novitan huopanen voisi olla vaihtoehtoja. Hahtuvaa löytää kun laittaa googleen sanan hahtuvalanka. Sitä on kauniissa liukuvärjätyissä väreissä.

   Poista
 10. Hei!
  Olen tehnyt tuolla sinun ohjeellasi kypärämyssyn ja pitänyt sitä kuivausrummussa jo 2 tuntia ja se on mielestäni vieläkin liian iso. Uskallanko laittaa pesuoneeseen vai pidänkö vielä kuivausrummussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla pyörinyt se siellä yksinään vai muiden vaatteiden kanssa? Se kaipaa kaverikseen jotain joka avittaa huopumisessa. Itse pyörittelin ihan koneellisen seassa ja normiajassa huopui - vähän turhankin pieneksi mitä olin ajatellut kun muistin katsoa vasta kun kuivuri oli pysähtynyt :)

   Jos ei jeesaa, ei varmaan auta kun heittää koneeseen. Toivottavasti ei sillä mene liian pieneksi...

   Poista
 11. Ihana on tuo puro myssy! Vaan eipä silmiini osunut langanmenekkiä, menikö montakin kerää? Kiitos jos vastauksen saisin! =) (pari kerää jemmassa..)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, anteeksi, joka kerta tuppaan unohtamaan jotain tärkeätä :O

   Kyllä tuohon hyvinnii yksi kerä riitti. Enää en kyllä muista tarkkaan kuinka paljon jäi jäljelle.

   Poista
  2. JUU, eipä mitään, kiitos kovin.. joskus vaan on käynyt niin että kun tumpelona aloittaa jotain neulomaan niin loppuukin lanka kesken... ja ikäväähän se on jos ja kun kyseessä on lanka jota ei mistään enää saa..
   hihii, nyt puikot sauhuamaan! =)

   Poista
 12. Mä olisin tekemässä Huopasesta vastasyntyneelle huovutettua kissa pipoa eli ihan,suorakulmion muotoista ja pyöröillä. Mutta montahan silmukkaa olis hyvä laittaa. kun pää ei toimi mulla tälläsissä ollenkaan ja kerran olen huovuttanut ja seurasin ohjeita kun haukka :) Eli sellanen alle 40cm pitäs olla. Hieno pipo muuten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tää on vähän vaikea...

   Oletko virkannut aloitussilmukoita koskaan ja siitä nostanut sitten puikoille? Mietin, että voisiko sen tehdä helpoten niin, että virkkaisi ensin 56cm pitkän pätkän ketjusilmukoita, siirtäisi ne sitten pyörölle ja sulkisi suljetuksi neuleeksi.

   Eli kun yleensä sanotaan, että huovuttamattoman neuleen pitäisi olla n. 40% suurempi, että siitä tulisi sopiva huovutettuna >
   40 cm + 40% = 56cm.

   Ja jos sulla löytyy talosta kuivuri, heitä sinne muun pyykin sekaan niin voit helpommin seurata huopumista välillä. Koneessa kun huopuu just sen verran kun pesuohjelma kestää.

   Toivottavasti onnistuu :)

   Poista
 13. Hei Arkimamma! Mitä luulet, saisiko tälläisen tehtyä, ilman huovuttamista siis, Novita Hile langasta? Paljonko laittaisit silmukoita, sehän on aika paksua lankaa, nro 7 puikoille tarkoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti onnistuu. En kyllä osaa sanoa tarkkaan kuinka paljon pitäisi laittaa silmukoita... Ihan pienelle vauvallekohan tarkoitat?
   Neuletiheys näyttää olevan: 10 cm:llä 12 s ja 18 krs. (Tosin ehkä tekisin pienemmillä puikoilla kuin 7...? Myssystä tulisi "jämäkämpi". Silloin tuo ei ihan pidä paikkaansa.)

   Tuosta Novitan linkistä laskeskelin, että 70 cm vauvalle myssyn levelys olisi 15 cm, ihan vastasyntyneelle pari senttiä vähemmän. Ja jos tuolla Hileen neuletiheydellä mennään 15cm tarkoittaisi 18 silmukkaa. Kokeilisitko sillä?

   Pahoittelen, ei ole kovin tarkka neuvo, kokeilemalla täytyy mennä. Tsemppiä! :)

   Poista
  2. juu, ihan pienelle kokeilen tehdä. Kiitos paljon neuvoista, lähdempä kokeilemaan! :)

   Poista
 14. Hei,
  olen ohjeellasi tehnyt sukat omalle tulevalle supervauvalleni, ja niistä tuli mainiot (laittaisin kuvan, mutta ei taida pystyä laittamaan kommentteihin liitettä). Sopivuudesta en osaa tietty sanoa ennen joulukuuta ;) Jonkun toteuttamatta jääneen projektin ansiosta mulla on viisi kerää tota Puroa tallessa, ja haluun ehdottomasti tehdä vauvalle tällaisen lämpöisen pipon siitä. Ongelmana vain on, ettei itselläni ole kuivausrumpua. Onko siis tähän pipoon laskettu juuri se 40% kutistumisvara, jonka varaan pitäisi pystyä pesukonehuovutuksella laskemaan? Pikkuisen hirvittää, mutta onneksi on useampi kerä jos menee ekalla kerralla pieleen. Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista joka tapauksessa!!
  T: Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Pahoittelut taas pitkästä vastausajasta. Nyt on vähän haipakkaa... :(

   Siis huovutushan on vähän arvauspeliä joka kerta. Joskus työ huopuu kerralla sopivaksi, joskus vaatii toisen käsittely, joskus jopa kolme. Huopumiseen vaikuttaa moni asia. Siksi tuo kuivuri on kätevä, koska sieltä voi ottaa työn vaikka kesken pois ja katsoa, ettei huovu liikaa.

   Ilman muuta voi myös heittää pesukoneeseen huopumaan. Mukana pitää olla vähintään pyyhe/pyyhkeitä tms. että toimii. Kokeile ihan 40 asteen pesua ja ehkä vähän pienempää linkousta ensin, jos mietityttää, että voisi mennä liian pieneksi.

   Toivottavasti onnistuu kerralla! :)

   Olisi kiva, jos pystyisit laittamaan kuvia kun saat valmiiksi (sukista ja piposta?). Esim. Arkimamman facen kautta? Tai sähköpostilla pilkottu @ gmail.com :)

   Poista