sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Tossujen ohjeTossuja, tossuja, tossuja, 
isoja ja pieniä ja kaikkea 
siltä väliltä! :D


Aloitetaan siis tossu jalkapöydän päältä ja edetään kohti varpaita.

1. Luo 5 silmukkaa


Keskellä on kolme silmukkaa, joiden molemmille puolille lisätään joka kerroksella yksi silmukka > kaksi silmukkaa/kerros. 

Jos haluat tehdä palmikkomallin, luo 8 silmukkaa. Keskellä 4 silmukkaa, joilla tehdään palmikko, sen molemmilla puolilla yhdet nurjat silmukat. Nurjien silmukoiden molemmile puolille langankierrolla lisäys joka kierroksella ja edellinen langankierto neulotaan takakautta nurin ettei tule reikää. (Aikuisella tein alkuun 10 s ja molemmin puolin kaksi nurjaa silmukkaa, joiden molemmille puolille lisäykset). 

Sivuissa neulotaan oikein, nurin.
Keskellä palmikko >
Alkuun 8 silmukkaa.

2. 1 oikein, langankierto, 3 oikein, langankierto, 1 oikein 

3. Nosta ensimmäinen, edellinen langankierto takakautta, langankierto, 3 nurin, langankierto, edellinen langankierto takakautta, 1 nurin. 

4. Nosto, 1 nurin, ed. lk takakautta, lk, 3 oikein, lk, ed. lk takakautta, 1 nurin, 1 oikein. 

5. Nosto, 1 oikein, 1 nurin, ed.lk, lk, 3 nurin, lk, ed. lk, 1nurin, 1 oikein, 1 nurin. 

6. Nosto, 1 nurin, 1 oikein, 1 nurin, ed. lk, lk, 3 oikein, lk, ed. lk, 1 nurin, 1 oikein, 1 nurin, 1 oikein. 


Keskellä 3 oikein!
Lankana Isoveikka, nro 3 puikot
Keskellä palmikko!
Lankana Isoveikka, nro 3 puikot

Jatka samaa rataa kunnes jalkapöytä on suunnilleen peittynyt. 

Silmukoiden määrään vaikuttaa:

Langanpaksuus
Puikot (kannattaa olla pienemmät kuin suositus, että tulee napakka)
Käsiala


Esim. noin Novita Isoveikka > nro 3 puikot > tiukahko käsiala pätee suunnilleen oheisessa taulukossa olevat silmukkamäärät: 

Kengän koko     22/23 24/25 26/27 28/29 30/31 32/33 34/35 36/37 38/39 40/41 42/43 44/45 46/46 Silmukkamäärä    38       42     46      49      52      54      56       62      64      66      68      72      74


HUOM! Silmukkamäärät ovat arvioita! 
Minun käsialallani tupla Cewecin Baby Marinolla tuli 36 silmukalla nuo vaaleanpunaiset ihan pienet, Isoveikasta 42 silmukalla noin vuoden ikäiselle, Isoveikasta/tupla seiskaveikasta 64 silmukalla noin nro 39/40 jne. Eli suuntaa antavat luvut ainoastaan, kokeilemalla löytyy oikea määrä :)

Kun ollaan päästy jalkapöydän päällä sinne varpaisiin asti, tehdään kantapohjan kavennukset samalla lailla kuin villasukan kantapäässä. Ohessa hyvä video kavennuksesta. Jaetaan silmukat kolmeen osaan, ja jos silmukat eivät mene tasan, itse jätän keskelle enemmän ja sivuihin yhtä paljon molempiin. Videossa tehdään vähän toisin, mutta kumpikin toimii. Videossa tehdään vahvistettua kantapäätä puolipatentilla, mutta tossussa jatketaan oikein, nurin, kuten tähänkin asti. Keskimmäiset kolme oikeaa silmukkaa muutan tässä vaiheessa kulkemaan myös oikein nurin, samoin palmikon lopetan tähän ja vaihdan oikein nurin siinäkin kohtaa. Kun on saatu kaikki sivujen silmukat kavennettua niin tossun "nokka" näyttää tältä: Tämän jälkeen poimitaan silmukat molemmissa reunoista. En poimi ihan ylös asti, jätän pari silmukkaa molemmille puolille yläreunaan, ettei tule liian pieni suuaukko jalalle. 

Tällä vasemmalla puolella, joka on kuvassa, poimin silmukoiden välistä kahden langan alta sormella olevan langan läpi. Oikealla puolella poimin silmukan molempien reunojen alta langan läpi. Tämän voi tehdä monella tavalla ja on aivan sama, miten silmukat noukkii puikolle. Tuossa videossa nostetaan silmukat niin kuin minä ne nostan. Kätevää :)

Silmukan nosto alkaa kohdasta 4.50.


Kun olet saanut silmukat nostettua lähes ylös asti, käännä työ ja neulo aina oikeaa sivuihin (tai oikealla oikein ja nurjalla nurin, kuten noissa v.punaisissa pienissä) ja pohjassa jatka edelleen oikein, nurin. Nosta sitten silmukat myös toisella puolella tossua ja jatka neulomista sivulta pohjan kautta toiselle sivulle ja takaisin. 
Kun sivu on riittävän pitkä, tehdään taas aivan sama kantapääkavennus kuin tossun kärjessäkin. 

Pituus kannattaa joko kokeilla jalkaan ja arvioida siitä, milloin ollaan kantapään kohdalla tai mitata jalka ja sen mukaan aloittaa kavennukset. 

Seuraavaksi olisi varren vuoro.

Samalla lailla kuin sivuistakin nostellaan silmukat puikoille ympäri tossun reunan. Tässä voi käyttää pyöröpuikkoa niin, että ottaa vaijerin puolesta välistä ulos ja neuloo Magic Loopina tai sitten ihan normaalisti sukkapuikoilla. 

Nostan tässä kohtaa ne silmukat, jotka näppärästi siitä puikolle nousevat. Jos tuntuu, että niitä on liian vähän (kiristää venyttäessä), ensimmäisellä kierroksella lisään niitä tarpeen mukaan neulomalla silmukan molemmista reunoista (tai nostamalla langan välistä, ihan miten vaan). Ja varrenhan voi tehdä juuri niin lyhyen tai pitkän kuin itse tykkää :) 

Reunaan voi sitten virkata koristetta jos haluaa, itse virkkasin popcornia, kuten Garnstudion videossa, mutta väliin virkkasin pari ketjusilmukkaa. 
Jos jokin jäi mietityttämään tai huomaat jotain omituista/epäloogista tässä ohjeessa, laitathan viestiä :)Löydä aina aikaa asioille, 
jotka saavat sinut tuntemaan 
onnellisuutta elossa olemisesta. 

-Steve Maraboli-
8 kommenttia:

 1. Ja nämä pysyy jalassakin! Ihanat❤

  VastaaPoista
 2. Nessukkaat täällä jalassa - myös tällä hetkellä! :)

  VastaaPoista
 3. ääääk, ihanat tossut, pakko laittaa to do-listalle :) Kiitos kun annoit ohjeen :) Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Kauniit. Tarkan ohjeen annoit. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksi. Ois tosi kiva jos tulisit vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kiva blogi on sinullakin ja ihana nimi: Aurinkokujalla - paistaa aina aurinko <3

   Poista
 5. Vihdoin ja viimein sain tossukat tehtyä ja ihanat tuli! Kaksi aikaisempaa yritystäni meni jostain tuntemattomasta syystä täysin penkin alle, tekijässä vika :) Mutta kiitos selkeästä ohjeesta ja hyvistä kuvista!

  Ihanaa alkavaa kesää!

  VastaaPoista