tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kesäiset Huggi-tossut


Kyllä kesälläkin tarvitsee tossuja, eikö vaan!? 

Kylmä ja sateinen kesä vaatii välillä lämmikettä jalkaan ja muutenkin esim. terassilla on kiva köpötellä tossut jalassa. Joten siksi tein pitkästä aikaa Huggi-tossut - itse asiassa lahjaksi, mutta shhh, siitä ei saa ihan vielä puhua! :D 

Näissä on crocsit sisällä, koska ovat minulle reilusti isot, eikä sopivaa mallijalkaa nyt löydy.


Näissä on lankana Novitan 7-veljestä Raita Marjametsä TUPLANA 
ja koukku nro 6.5.

Aloitin kahdesta kerästä (noin samasta kohtaa väriä) tekemään ja jäljelle jäi noin puoli kerää yhteensä, että langankulutus arviolta 225g. Yksi kerä on 150g. Vaaka jäi muutossa jonnekin, joten ihan tarkkaa en osaa sanoa :P


Nämä siis aloitetaan kärjestä ja yläosa tehdän kohosilmukoilla etukautta ja pohja tehdään kohosilmukoilla takakautta. Nämä voi hyvin tehdä myös kokonaan päälliosan silmukoilla, silloin pohjakin näyttää samalta kuin päälliosa. 

Ohjeen tarkemmilla kuvilla löydät tuolta: 
Etuosa  tehdään virkkaamalla ympyrää, mutta kun päästään nilkkaan asti, aletaan tekemään pohjaa edestakaisin ja jätetään yläosa hetkeksi. Pohjaa tehdään niin kauan, että ollaan juuri kantapään alla, TÄSSÄ KOHTAA MUUTIN OHJETTA hieman. Ennen tein yksinkertaisesti niin, että kun pohja oli riittävän pitkä nostin kulmat yhteen ja ompelin takasauman kiinni (kuten Eila-mummun tossuissakin), mutta nyt tein näin päin: 

* Jätin viimeisestä rivistä kaksi kohosilmukkaa virkkaamatta (plus reunasilmukka) ja käännyin takaisin päin (ensimmäinen silmukka > kaksi ketjusilmukkaa tai kiertäen tehty pylväs)
* Jatkoin tekemällä "pohjaa" eli takakautta kohosilmukat. 
*  Sama toisessa päässä, jätin virkkaamatta rivin kaksi viimeistä silmukkaa ja käännyin. 
*  Seuraava rivi normaalisti kunnes tulee toiseksi viimeinen silmukka. Virkataan se vain puoliksi, seuraava samoin ja vielä sieltä edelliseltä riviltä se toinen silmukka puoliksi niin, että koukulla on KOLME silmukkaa,  jotka lopuksi virkataan YHTEEN. Näin kantapää nousee ylös. 

Aika tiukkaa saa tehdä näillä kokosilmukoilla, ettei jää isoja rakoja. 

* Taas virkaten toiseen päähän ja sama siellä. Toiseksi viimeinen virkataan vain puoliksi, samoin viimeinen ja sieltä edelliseltä riviltä koukitaan yksi silmukka ja nämä kaikki YHTEEN. 
* Samalla lailla vielä viimeiset kerrokset ja näin saadaan kantapää. 


Sitten virkataan reuna, ensin tavalliset pylväät alimmaiseksi ja seuraava rivi jo kohopylväitä. Ympäri koko tossun. Näihin tein vain muutaman rivin, koska halusin ihan matalat, mutta tuolla kuvaa, minkä näköinen on varrella. 
Ja voihan näitä tehdä ihan pikkuruisiakin: 


Tai vähän isommalle lapselle: Tuolta löydät hyvän ohjeen kohopylvään tekemiseen: 
Tässä pohjapuoli. 


Ota hyvä mieli auringosta,
onnen korsi heinikosta.
Nosta ilonpilke silmäkulmaan;
löytyy ratkaisukin joka pulmaan.
Ihanaa kesää!


4 kommenttia:

 1. Jospa tätä yrittäisi. Olkapää ei anna edes katsoa sukankutimeen päin, niin yritän nyt huijata sitä ja tartun koukkuun.
  Kiitos selkeästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta!Kokeilen tuhota jämälankoja näihin ☺

  VastaaPoista
 3. Kivan näköset tossut. Olen virkannu samalla tyylillä joskus tossut ja niitä olen jopa pitäny silloin tällöin, vaikka muuten en ole tossuihminen. Virkatut tossut pysyy yllättävän hyvin jaloissa. Olikohan se ohje jossain lehessä kauan sitte.

  VastaaPoista