sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Perinteinen kantapää pyöröillä.


Yleensähän teen tiimalasikantapään kun se mielestäni tulee niin nopeasti ja näppärästi, mutta minulta pyydettiin (pahoittelut, jo aikaa sitten...), että laittaisin ohjetta myös hollantilaiselle eli peruskantapäälle Magic Loopilla tehtynä. 

  

 Tässä ns. "ristiin rastiin" vahvistettu, yöllä tehdessäni ei nostot aina tainneet mennä juuri prikulleen... 

Tavallisessa kantapäässä tehdään oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa, vahvistetussa oikealla puolella nostetaan neulomatta joka toinen ja nurjalla neulotaan nurjaa ja ristiin vahvistetussa neulotaan 1 kerros kuten vahvistettu eli oikein, nosto, oikein nosto jne. Nurjalla nurin ja seuraavalla kerroksella toisin päin eli nosto, oikein, nosto, oikein jne.

Ilman muuta voi tehdä myös helmineuletta koko kantapään tai aina oikeaa tms. Erilainen pinta tuo mukavaa vaihtelua. Kuten vaikka näissä mummin tekemissä prinsessasukissa: 


Kantalappua tehdään yhtä monta kerrosta kuin puikolla oon silmukoita, näissä siis 30. 

Jotain muutakin on yöllä  tapahtunut kun olen selkeästi silmät ristissä laskenut väärin, näiden sukkien kantapäässä ei voi olla niin paljon kerroksia kun näyttää niin matalalle :D Mutta hyvin tuo istuu kuitenkin jalkaan, joten huomaathan, ei se ole niin silmukan tarkkaa :)


Kun kantalappu on riittävän mielestäsi riittävän korkea :) aloita kavennukset. Jaa kantalapun silmukat kolmeen osaan, esim tässä 10+10+10 tai jos ei mene noin näppärästi tasan, laita keskelle enemmän (esim. 9+10+9 tai 8+10+8).

Neulo oikein kunnes olet neulonut yhtä silmukkaa vaille 2/3 silmukoista, esim. tässä 19 silmukkaa. Nosta "keskimmäisen osion" viimeinen silmukka ja neulo viimeisen kolmanneksen ensimmäinen oikein, vedä sitten nostettu silmukka neulotun yli. Käännä. Nosta reunimmainen, neulo nurin 8 silmukkaa eli keskimmäiset silmukat, lukuunottamatta viimeistä. Neulo 2 nurin yhteen. Käännä.  Oikealla puolella siis aina tämä ylivetokavennus keskimmäisen kolmanneksen lopussa ja nurjalla puolella, keskimmäisen kolmanneksen lopussa nurin yhteen. Jatka kunnes molemmilta puolilta reunimmaiset 10 silmukat on kavennettu pois. 


Pyöröillä teen ensin toisen sukan kavennukset, sitten käytän apuna pyöröpuikkoa, jolla nostan/neulon kantalapun reunasta silmukat. (Apupuikkoa ei välttämättä tarvitse, mutta  selkeyttää vähän). Sitten siirryn toiseen sukkaan ja teen kavennukset ja samalla lailla apupuikolla neulon silmukat kantalapun reunasta puikolle. 
  

Hommaa helpottaa kun muistaa, että kantapään kaikki silmukat pysyvät omalla puolella pyöröpuikkoa ja nuo odottavat silmukat pysyvät omallaan. On sitten apupuikko tai ei. Muuten puikot pyörähtävät helposti eri asentoon ja kerroksen aloituskohta muuttuu. Tämänkin olen kyllä kokeillut joskus taannoin ja aika erikoiselta tuntui kutoa kun kerroksen vaihtumiskohta oli ihan missä sattuu. 


Tuon nostetun reunan teen tosiaan niin, että vedän langan ihan reunimmaisen silmukan molempien reunojen alta. Seuraavalla kerroksella neulon silmukan takareunasta, näin silmukka kääntyy ja tulee tiukka ja nätti reuna. 


Eli tuossa alakuvassa on reunasilmukat nostettu ja ensimmäinen kerros neulottu, sekä nostetut silmukat "käännetty". Tähän pääsee tosiaan myös ilman apupuikkoja, varsinkin sitten kun on pari kertaa tämän tehnyt ja hahmottaa homman.


Sitten kiilakavennukset. Neulo kantapään jälkeen tulevien silmukoiden viimeiset kaksi silmukkaa oikein yhteen (Eli juuri tuossa kohtaa, missä lanka yläkuvassa on). Sitten neulo "jalan päältä" toiselle puolelle ja tee ylivetokavennus nostettujen silmukoiden alkuun (eli nosta ensimmäinen, neulo toinen ja vedä nostettu silmukka yli). Tee kavennukset joka toinen kerros samassa kohtaa, kunnes molemmilla puikoilla on taas sama määrä silmukoita.


Sitten vaan kovaa kohti kärkikavennuksia :)


Hemu toivottaa kivaa viikonloppua! <3
7 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta! Minä olen aina tehnyt tuota vahvistettua kantapäätä sukkiin, jonka äiti neuvoi joskus yli 40v. sitten.Seuraaviin yritän tuota kantapäätä.
  Ihana tuo Hemu ja nenäkin kulunut "läikille" paljosta haistelusta.
  Meijän kisut Maikki ja Iitukka lähettää Hemulle terkkuja.

  VastaaPoista
 2. Taidan tehdä juuri tuollaisen kantapään kiiloineen, sen olen lapsena oppinut ja sellainen vain aina tulee... Voi miten ihanan lempeä katse Hemulla on, varmaan ihana upottaa kädet sen turkkiin! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se on monille se tuttu ja turvallinen.

   Hemu on niin suloinen ja lutuinen mussukka, kyllä me ahkerasti sitä halitaan ja hemmotellaan :)

   Aurinkoisia päiviä sinne!

   Poista
 3. Tuo kantapää on miulle se ainoa ja oikea, aikoinaan anopilta opittu,
  Tuo molempien sukkien yhtaikaa neulominen on mielenkiintoisen näköstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, monelle on. Tuon kaksi yhtäaikaa voi toteutta myös niin, että aloittaa viidellä puikolla ja siirtää sitten pyöröille. Alku on kuitenkini se hankalin tuossakin.

   Poista
 4. Tuosta ohjeesta puuttuu että missä kohdassa teet toiseenkin sukkaan kantalapun... Olen nyt ohjeita seuraten tehnyt toisen sukan kantalapun, siihen kavennukset ja poiminut toisesta reunasta silmukat. Sitten aloin pähkäilemään että miten tämä etenee ja kuvasta huomasin että tässä kohdassa pitäisi ilmeisesti olla jo toinenkin kantalappu tehtynä... Vai enkö minä nyt ymmärtänyt jotain?

  VastaaPoista