sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Tiimalasikantapää


Tämä minun lempparikantapään ohje on hautautunut tuonne Macig Loopin piiiitkän ohjeen alle ja ajattelinpa siksi nostaa sen tähän erikseen. Monet kun tuota tiimalasia kyselevät ja pitävät vaikeana. Sitä se ei kuitenkaan ole. Muutaman kerran kun kokeilee, sen jälkeen onnistuu hienosti. 

Eli sukkapuikoilla kantapää tehdään kahden puikon silmukoilla (1. ja 4.) ja pyöröillä tehdään toisen puikon silmukoilla eli ½ sukan silmukkamäärästä. Tässä tapauksessa teen pyöröillä, mutta sama onnistuu tosiaan sukkapuikoilla ihan samalla tavalla. 

 • Neulo kantapään silmukat oikein. Päässä käänny (eli käännetään koko työ nurjalle puolelle ja lähde takaisinpäin) ja nosta ensimmäinen silmukka kuvassa näytetyllä tavalla (tuossa kyllä jo toinen nosto, koska unohdin kuvata ensimmäisen :P)
 • Nosta silmukka neulomatta niin, että lanka on puikon edessä ja kiristä niin, että "alla" oleva silmukka tulee esiin ja näyttää, että siinä olisikin kaksi silmukkaa. KIRISTÄ KOVAA!
 • Olet nyt siis nurjalla puolella ja yksi silmukka on nostettu ja näyttää silmukkaparilta. Neulo nyt nurjaa normaalisti toiseen päähän puikkoa. 
 • Käännä työ taas oikealle puolelle ja nosta sieltä samalla tavalla ensimmäinen silmukka neulomatta ja KIRISTÄ niin, että siitä tulee silmukkapari. Sitten neulo normaalisti oikeaa loput - mutta ÄLÄ neulo sitä viimeistä, nostettua silmukkaa, vaan jätä se toiselle puikolle ja käännä työ.
 • Taas nosta silmukka neulomatta ja kiristä niin, että siitä tulee silmukkapari. Ja neulo taas oikeaa normaalisti nurjaa toiseen päähän - mutta ÄLÄ neulo sitä nostettua silmukkaa vaan jätä se  puikolle ja käännä työ. 
 • Ja taas nosta silmukka neulomatta ja kiristä. Nyt molemmissa päissä on kaksi nostettua silmukkaa, joita ei neulota -vielä. Kun jatketaan näin, keskellä olevien normaalien silmukoiden määrä vähenee ja sivuilla olevien nostettujen silmukoiden määrä kasvaa.


 • Jatka näin kunnes molemmissa päissä on kantapään keskellä on jäljellä normaaleja silmukoita 1/3 kantapään kokonaissilmukkamäärästä. Jos jako ei mene tasan, pyöristä keskelle jäävien silmukoiden lukumäärää ylöspäin. Tässä tapauksessa 16 jaettuna 3 on 5,333 = 6 silmukkaa jätetään keskelle ja sivuilla on siis 5 nostettua silmukkaparia kummallakin puolella. 
 • Nyt pitäisi olla neuleen oikealla puolella. Kantapää näyttää tällä hetkellä kolmion malliselta. Sitten kun teet viimeisen noston oikealla puolella ja keskellä on sopivasti normaaleja silmukoita, neulo yksi kokonainen kerros ympäri sukan. Eli neulo myös ne nostetut silmukat oikein normaalisti. 
 • Jos tehdään pyöröpuikoilla, niin kuin minä tässä, samantien ei voi neuloa koko kierrosta ympäri vaan kun on neulottu nostetut silmukat ensimmäisestä sukasta, siirrytään tekemään kantapään alku seuraavaan sukkaan! Ja kun päästään tähän samaan vaiheeseen siinä (Kaikkien vaiheiden jälkeen neulotaan normaalisti yksi kerros ympäri kunnes tullaan takaisin ensimmäiseen sukkaan ja tehdään se loppuun. (Tämä kierto tulee luonnollisesti sen mukaan, miten pyöröillä edetään). 


 • Kun molemmat sukat ovat nyt  samassa vaiheessa (ks. kuva) aloitetaan lisäykset.  Aloita oikealta vasemmalle ensimmäistä sukkaa neulomalla puikon silmukat oikein KUNNES tulet nostettujen silmukoiden kohdalle. (Tunnistat nostetut sieltä silmukan "kannasta", joka on paksumpi) Niitähän oli näissä sukissa viisi molemmilla puolilla. Käännä nyt työ. 


 • Nosta ensimmäinen silmukka taas nurin neulomatta, samalla lailla kuin aikaisemminkin, vedä lanka kireälle, että saadaan tuplasilmukka ja neulo loput normaalisti nurin siihen asti kunnes tulet toiseen päähän nostettujen silmukoiden kohdalle (niitäkin oli siis 5). Ennen niitä käänny taas oikealle puolelle.
 • Nosta taas ensimmäinen silmukka neulomatta ja seuraavat normaalisti oikein kunnes tulet edellisellä kerroksella nostamasi tuplasilmukan kohdalle. Neulo se oikein JA vielä yksi silmukka sen jälkeen oikein. Käännä työ.
 • Taas nosta ensimmäinen neulomatta ja seuraavat nurin kunnes tulet ed. kerroksella nostamasi tuplasilmukan kohdalle. Neulo se nurin JA sen jälkeen vielä yksi silmukka nurin. Käännä työ.
 • Jatka tähän tapaan eli nosta aina ensimmäinen silmukka ja neulo keskimmäiset normaalisti oikein tai nurin sen mukaan kummalla puolella olet ja neulo vielä edellisellä kerroksella nostettu silmukka JA sen jälkeinen silmukka oikein/nurin sen mukaan kummallako puolella olet. 
 • Jatka näin kunnes olet päässyt puikon loppuun eli nostat nurjalla puolella 1. silmukan neulomatta. Neulo vielä kaikki normaalisti nurin ja käännä vielä kerran. 
 • Viimeinen nosto oikealla puolella ja loput silmukat oikein, mukaan lukien viimeinen nostettu tuplasilmukka. Kantapää on nyt valmis ja voit jatkaa siitä suoraan seuraavaan sukkaan ja tehdä samat lisäykset siellä. 
 • Kantapää näyttää sitten tältä:  
Muutaman kerran kun teet tämän niin se tulee kuin vettä vaan! Nopea ja helppo tapa tehdä kantapää. 

Aluksi noiden nostettujen tuplasilmukoiden kohdalle jää helposti reikiä eli ne jää auttamatta liian löysiksi, mutta se on helppo korjata kun sukka on valmis neulalla ja langalla!

Tämän jälkeen neulo normaalisti koko sukkaa. Itse kavennan tässä tai mallista riippuen jo ennen kantapäätä pari silmukkaa pois, jotta jalkapöydän osa olisi tukevampi. 

Magic Loop-ohjeen eli kahden sukan tekeminen yhtäaikaa pyöröillä löydät tuolta: 12 kommenttia:

 1. Kiitos tästä. Käytän itsekin tiimalasikantapäätä, mutta tekniikka on vielä vähän hakusessa, kun jää reikiä. Kokeilen tällä ohjeella seuraavaksi :)

  VastaaPoista
 2. Taidanpa hyödyntää seuraavissa sukissa! Kerran olen saanut tehtyä nätin tiimalasikantapään, mutta en kuollakseni muista mistä sain ohjeen.. Ja koska se ei ole vakiokantapää, niin ei synny vielä selkäytimestä.. Kiitos siis selkeestä ohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Jee!! Tää on hyvä ja selkeä ohje. Just sain tehtyä taas yhden sukan kantapään tällä ohjeella ja nätti tuli! Olen siis nyt tehnyt 5 tällaista kantäpäätä + 2 harjotusta...

  T:13-vuotias tyttö Pohjois-Karjalasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ootpas vauhdissa, sukkaa pukkaa oikein urakalla! :P

   Mahtavaa! <3

   Poista
  2. nii... oltiinko sitä nyssit oikeella vai vasemmalla puolella ja silmukka toinen viimeinen vai ensimmäinwn... Hyvä ohje muuten ku sais jotain selvää ja oilis muistettu ottaa kuvat ennen tekstiä. Vissii savolaissi??????

   Poista
  3. :D :D Vissii oot oikeassa! :D Vastuu täysin lukijalla :P

   Kuvat on otettu ennen tekstiä kyllä, mutta jos tästä ei aukene mittään niin käypä vaikka Ullan sivuilla täällä: http://www.ullaneule.net/0104/neuvot_tiimalasikantapaa.html tai katso youtubesta videoita hakusanalla "Short row heel". Jospa olis vähän helpommin ymmärrettäviä neuvoja ;)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Tein just elämäni ekat tiimalasit (looppaamalla). Ohje on hirmu selkeä, mutta yhden asian ehkä vielä voisi tuohon tarkentaa: kun kutoo sitä kierrosta, joka tulee koko työn ympäri silmukoiden nostamisen jälkeen, kannattaa se kutoa etenkin kantapään sivuista tosi napakaksi. Ei silti tullut työhön reikiä, kun vähän silmukoita tasaten jälkikäteen ongelma poistui. Mutta ettei tarvis tehdä sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pitääkin päivittää vähän ohjetta. Todellakin napakkaa kannattaa tehdä, oikeastaan koko matkan, juurikin siellä reunoissa ja helposti siihen jää reikä, jos jää yhtään löysää tuossa kohtaa. Itse otan monesti siinä oikealta puikolta edellisen kerroksen silmukan (viimeisestä silmukasta yksi kerros alaspäin) vasemmalle puikolle ja neulon sitten vasemman puikon ensimmäisen ja tämän siirretyn yhteen. Näin ainakin välttyy reiältä :)

   Poista
 5. Kiitos selkeästä ohjeesta!! Kun en ole aiemmin tehnyt tiimalasi kantapäätä ja luin useammasta ohjeesta, niin joku aina yhtäkkiä tökkäsi!? Sinun ohjeella sitten nasahti ;D Pikku sukat tulossa uudelle tulokkaalle ja tämä niin sopi paremmin kuin vahvistettu :)
  Kiitos!! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa! Kiitos kommentista <3

   Aurinkoista kevättä sinne!

   Poista
 6. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tällä sain onnistumaan tosi nätisti kantapään!

  VastaaPoista