maanantai 10. joulukuuta 2012

Varsitossut Eila-mummun tossuistaNo niiiiin! Homma edistyy. Töppöset on valmiina vihdoin ja yhdet sukat myös. En voinut pitää näppejäni erossa seiskaveikastakaan, vaikka hengitys tuntuu tukkoiselta edelleen. Liina suun edessä piti tikuttaa sukat valmiiksi :P 

Nämä on siis Eila-mummun (ohje) tossuista mukaillut varsitossut.   

Lanka Novita Viivi kaksi kerää 
Puikot nro 4 pyöröt 
Koko n. 38-40 joustaa hyvin

***   ***   ***

Ohjetta:

Luo 95 silmukkaa (= 19 x 5 silmukan raitoja)

5 oik, langanvaihto (toisesta kerästä), 5 oik langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. kerros loppuun.

Käännä työ. Huomaa  k i e r t ä ä  langat päässä niin, että viimeiseenkin ruutuun tulee taakse lanka.
(Jos malli ei ole tuttu, katso tarkemmin kuvia täältä)

Nurja puoli neulotaan myös  o i k e a a  samaan tyyliin 5 oik, langanvaihto, 5 oik, langanvaihto jne. Tärkeää on muistaa kuljettaa lankaa koko ajan  n u r j a l l a puolella!!

Koska nyt tehdään yksiväristä, värien vaihtoja ei tarvitse miettiä, vaan koko ajan neulotaan oikeaa normaalisti. 


Neulo 18 kerrosta, jonka jälkeen päättele molemmin puolin 4 raitaa x 5 silmukkaa = 20 silmukkaa. Katkaise lanka päässä ja aloita uudelleen keskeltä samalla tavalla. (Päätellä voi esim näin, käspaikan ohjeella)

Neulo keskellä vielä 18 kerrosta ja vedä sitten päässä lanka kaikkien silmukoiden läpi ja vedä kärki yhteen. (Eli kudo oikein ensimmäinen silmukka ja nosta se sitten vasemmalle puikolle. Nosta sitten vasemman puoleiset silmukat yksi kerrallaan siirretyn silmukan yli.)

Sen jälkeen käännä tossu nurinpäin, ompele takasauma kiinni, samoin kärjestä nilkkaan asti. Sitten käännä tossu oikein päin.

Sitten tee tupsut. Tässä tupsun tekoon perusohje Ullaneuleen sivuilta. (Itse laiskana en jaksa tehdä pahvirinkuloita vaan kieritän lankaa sormien ympäri "riittävästi" ja sitten sidon langan koko paketin ympäri tiukasti (sormien välistä) ja leikkaan päät. Tupsu on valmis :) ) Sitten tupsu neulalla ommellen t i u k a s t i  kiinni. Sellaisia töpsyköitä tällä kertaa, tupsulla tai ilman. Ahkeroikaa kohtalotoverit, joulu on jo ovella!! :D 

6 kommenttia:

 1. Aivan ihanat! Mulla on kaks kerää tuota viiviä ja ihmettelin että mitä näistä tekisi kunnes löysin tämän ohjeen. Ei muuta kuin kokeilemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viivi sopii noihin tossuihin tosi hyvin. Ihanaa joulun aikaa :)

   Poista
 2. Sääli kun ei tuota Viiviä enää mistään saa... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Se sopii tossulangaksi tosi hyvin. En tiedä mistä isomummi oli vielä löytänyt lilaa Viiviä, ehkä jossain Prismassa on ollut vielä jotain jämiä jäljellä.

   Poista
 3. Minkä vahvuista Viivi lanka on? Onnustuisko isoveli langasta?

  VastaaPoista