keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Pipo päähän ettei palele - HELPPO TUPSU


Kylmä tulee, jos ei ole pipoa päässä! 

Jostain iski pipovillitys vaihteeksi ja muutama pipo tupsahti tupsuineen esiin.


Tarkemmin sanoen Instagramissa olen ihaillut tämän tyyppisiä pipoja, missä on sellainen karvatupsu. No, ei löytynyt karvatupsua, enkä jaksanut lähteä sellaisia etsimään mistään, joten ajattelin, että mennään tällä vanhalla tutulla tupsulla :)


Näissä on lankana Novitan isoveikka (koska olen joskus hamstrannut sitä alesta :D), tupsuissa ihan mitä sattuu lankaa. Harmaista tein toisen isommilla puikoilla (6) ja toisen pienemmillä (4). Kutoset on 60cm pyöröt, jotka sopii justiinsa pipolle, ja neloset on 120cm pyöröt, joilla täytyy loopata eli ottaa loppupätkä puolesta välistä pipoa ulos.


Molemmissa on 90 silmukkaa alussa. Kutospuikoilla tehty on ok kokoinen nuorelle/aikuiselle, nelosilla tehty on pienen lapsen kokoa. Tähän tietysti vaikuttaa suuresti myös käsiala.  


Nyt kuitenkin ohjeistaisin ensin tekemään resorin 94 silmukalla ja lisäämään sitten vielä 2 silmukkaa, jotta silmukat riittävät kuvioon. (Noissa molemmissa jäi vajaaksi, mutta kun tuosta ei niin huomaa niin en jaksanut antaa vaivata).

Resoria 2 oikein 2 nurin olen tehnyt 15 kerrosta, tämä on makuasia.

Resorin jälkeen 10 kerrosta pelkkää oikeaa, jonka jälkeen palmikonkierrot "selät vastakkain" neljällä silmukalla. 

*
Ensin neljä silmukkaa TAAKSE apupuikolle,  neulo seuraavat neljä silmukkaa, sitten vasta takana apupuikon neljä silmukkaa. Kierto kallistuu tällöin oikealle

* Väliin neljä silmukkaa. 

*
Sitten neljä silmukkaa ETEEN. Ensin eteen nostettujen jälkeiset silmukat ja sitten apupuikolta edessä olevat silmukat. Näin on kaksi palmikonkiertoa "selät vastakkain". 

*
Väliin taas neljä silmukkaa  ja sen jälkeen sama kuvio uudestaan. 

* Kun koko kerroksen palmikonkierrot on tehty, voit surruutella taas menemään kymmenisen kerrosta pelkkää oikeaa

* Tämän jälkeen taas palmikonkierrot, mutta toisin päin kuin ensimmäisellä kerralla. Ensin neljä silmukkaa oikein ennen kiertoja, sitten apupuikolle neljä silmukkaa eteen, neljä väliin ja sitten apupuikolle neljä taakse, ja neljä väliin.

* Näin kierrot kallistuvat vastakkain, eri suuntaan kuin ensimmäisellä kierroksella. 

* Itse tein vain nämä kaksi palmikonkiertokerrosta ja sen jälkeen  pelkkää oikeaa n. 25 kerrosta. Sitten kavensin n. kymmenen silmukkaa tasaisin välein ja vedin loput silmukat langan läpi ja kiristin kiinni. 

* Voit tehdä myös korkeamman pipon, jos jaksat, jolloin resorin voi kääntää päällepäin. On kivan näköinen : )   


Sininen pipo on tehty samoin, mutta resori on vähän pidempi. Tässä vain 86 silmukkaa aloituksessa, joten pienempi koko. 


Mun mussukka oli niin yhteistyöhaluinen malli taas  :) 


Iso tupsu on todella helppo ja nopea tehdä kädessä 
- tai vielä ISOMPI vaikka pahvin ympärillä! 


Ei todellakaan kannata alkaa niitä pyöreitä pahviläpyköitä leikkaamaan.  Paljon nopeammin voi langan kieputtaa käden ympärille. Sitten vaan lanka siitä ympäri ja TIUKASTI kiinni! Naps naps, pyöreäksi ja tupsu on valmis. Menee noin 3 min :)Saadaankohan tänne meillekin kohta lunta!? 

Uno ainakin tykkäis kovasti :D 
6 kommenttia:

 1. Myssyntekoon (pipan) pitäisi alkaa ja sellaista karvatupsua ajattelin tupsun paikalle myös! Nuo tekemäsi ovatkin niin kivoja että taidan palata malliin vielä uudelleen! Eilen katselin kaupoilla sellaisia karvatupsupipoja...aika hintavia vaikka laatu ei aina hintaa vastannutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila <3

   Karvatupsupipo taitaa tosiaan olla tämän hetken hittituote :D

   Poista
 2. Kivat pipot! Ihanan rento palmikko. :) Poikkea blogissani, siellä on sinulle tunnustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Marjaana!

   Kiitos myös tunnustuksesta <3 Ihana lukea sinun tarinaa, ja jännityksellä odotan huivipaljastuksia :)

   Poista