tiistai 21. tammikuuta 2014

Neulon pahan olon pois



Lähde: Yle Uutiset: Neulo sukka, voi paremmin!




Terveys  | 

Neulo sukka, voi paremmin

Käsillä tekeminen auttaa käsittelemään vaikeita asioita mieluisissa puitteissa. Myös dementiaa sairastavat vanhukset virkistyvät käsitöiden kautta.

Käsitöitä tehdessä ihminen saa käydä läpi ajatuksiaan ja kokea onnistumisen tunteita. Kädentaitojen harjoittaminen voi olla sosiaalinen tapahtuma, tai voimaannuttava henkilökohtainen kokemus.
– Lahjaa virkatessa tekijä käy läpi ihmissuhdettaan kyseiseen henkilöön. Lapsenlapselle valmistuvat sukat valmistavat samalla ihmistä tulevaan isoäitiyteen, tai – isyyteen, kertoo käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen Itä-Suomen yliopistosta Savonlinnan kampukselta. Pöllänen on tutkinut omassa työssään käsitöiden terapeuttista vaikutusta.
Arvostus kädentaitoja kohtaan on noussut pikkuhiljaa 1990-luvun laman jälkeen. Harrastus on kasvattanut suosiotaan koko Suomessa.
– Nykypäivän työelämässä ei välttämättä nähdä konkreettista lopputulosta ja tämän takia valmis tuote tuntuu hyvältä, pohtii Pöllänen.

Ihmisen ehdoilla - oman tarpeen mukaan

Yhdelle on tärkeää rauhoittua helpon neulontatyön pariin töiden jälkeen, toinen saa energiaa käsitöistä puhumisesta ystävän kanssa.
– Samasta aiheesta kiinnostuneille on tärkeää sosiaalinen vuorovaikutus. Kun pääsee jakamaan oman intonsa muiden kanssa, ihminen kokee itsensä ymmärretyksi.
Käsitöiden yhteisöllisyydestä kielivät muun muassa neulekahvilat. Tilaisuuksissa tavataan samasta aiheesta kiinnostuneita harrastajia. Kokoontumisista sovitaan yleensä sosiaalisen median ryhmissä.

Käsitöistä apua vaikeisiin elämäntilanteisiin

Käsitöitä voi käyttää terapeuttisena välineenä joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Ihmisen tarve koskettaa tekee tärkeäksi myös materiaalit ja värit.
– Masennusta sairastaneet ovat kertoneet huomanneensa jälkikäteen, kuinka käsitöiden tekeminen on helpottanut oloa. Eräs syöpää sairastanut henkilö tapasi mennä kangaskauppaan katselemaan kirkkaita värejä, sillä ne rauhoittivat. Käsitöillä voi myös paeta ahdistavaa tilannetta ja rakentaa sitä kautta itseään ja voimiaan, neuvoo Sinikka Pöllänen.
Käsitöillä on terapeuttisen vaikutuksen lisäksi kulttuurinen merkitys ihmiselle.
 – Muun muassa vähemmistöt haluavat ilmentää sitä kulttuuria, jota edustavat. Esimerkiksi saamelaisilla on tärkeä suhde käsitöiden tekemiseen.

Keskenjääneet käsityöt esille

Suomalaisessa käsityökulttuurissa keskeisinä ovat myös kesken jääneet tekeleet. Kesäkuun ajan Mäntyharjun kirjastossa on nähtävillä keskeneräisten käsitöiden näyttely, jonka ovat koonneet Anna-Maija Ruhanen ja Tiina Kohonen.
– Tärkeintä näissä teoksissa on se matka ja tarina niiden takana. Eräs sinkkunainen lupasi neuloa uudelle miestuttavuudelle pipon, mikäli tämä tanssittaisi häntä. Pipo sitten jäi kuitenkin kesken, taustoittaa Ruhanen.
Keskeneräisten käsitöiden näyttely pyrkii osoittamaan, ettei epäonnistuminen ole välttämättä epäonnistuminen. Se voi myös luoda tilaa uudelle.
 – Osaksi tässä on myös kyse siitä, että osataan nauraa itselleen. Asiakkaat ovat tulleet kertomaan myös omista kokemuksistaan. Työ voi jäädä kesken, kun aika ei riitä tai taidot eivät riitäkään. Eräästä liivistä tuli liian iso ja se päätyikin pikkujakkaran päälliseksi. Joskus virheet synnyttävät luovuutta.
Näyttelyn oheen on liitetty myös itsensä pohdintaan sekä henkiseen kasvuun liittyvää kirjallisuutta.
Tuuli Teittinen / Yle Etelä-Savo

Yle Etelä-Savo
*********

Viime  päivinä olen puikotellut taas oikein urakalla ja yrittänyt sulattaa samalla pahaa oloa ja ahdistusta työn takia. 

Se tosiaan toimii. Neulominen tasaannuttaa mieltä, ajatukset kulkee paremmin ja rauhallisemmin. Vaikka päässä risteilee miljoona ahdistavaa ajatusta, puikkoihin keskittyminen rauhoittaa. 

Olin jo menossa töihin paikkaan, joka osoittautuikin voimavaroja syöväksi, turhauttavaksi työksi, jossa ei ehdi tehdä sitä mikä kuuluu inhimilliseen hoitoon. Meidänkin kunnassa säästetään, säästetään ja säästetään. Vanhustenhoidosta voi ilmeisesti aina vaan säästää. 

Nyt kilistellään taas puikkoja ja mietitään miten tästä kannattaisi jatkaa. Tällaiset valmistuvat anopille samalla... 




Eilen tuli A-Studio:n juttu tästä samasta aiheesta, vanhustenhoidosta. 
Sen voi katsoa tuosta linkistä  


8 kommenttia:

  1. Niih, vanhuspuoli on syö rahaa - sieltä sitten karsitaankin. En vain tajuu miten silti on vara työntää rahaa tuas montako miljardia ulkomaille...
    Mitä ulkoiluun tulee niin esim.
    -hoitajia on LIIAN VÄHÄN potilas määrään nähden, joten missä välissä sitä kerkee lähteä ulkoilemaan?! Hyvä se on herrojen vaatia kuuta taivaalta ja ottaa rahoja pois vanhuspuolelta samalla..
    -kaikki potilaat eivät halua lähteä edes ulos.
    -suurimmassa osassa palvelukeskuksia on sen kuntoista potilasta, etteivät kykene ulos lähtemään (=vuodepotilaita ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onhan se ulkoilu tärkeää, mutta kunhan tulisi nyt edes ne perustarpeet hoidettua. Viikkopesut, vaipanvaihdot riittävän usein, aikaa syödä/syöttää rauhassa... Ylipäätään hoitajille aikaa tehdä asioita silloin kun niille on tarve. Hoitajia vain yksinkertaisesti on liian vähän! Se se pointti justiin on :(

      Poista
  2. Nykytilanteessa vanhuus pelottaa, jospa en jaksakkaan olla omassa kotona loppuun asti,tosin poika on luvannut tulla hoitamaanja auttamaan kun se aika tulee, mutta haluanko olla lapselleni taakkana.
    Vanhusten kohtelu on paikoittain tosi törkeää.
    On se kamalaa kun vanhusten pitää maksaa jopa ulkoilusta, kaupungissa ulkoilu tulee maksamaan yli 30 e. tunti hyvää bisnestä sekin.
    Kaikessa säästetään, meitä valmistui aikoinaan yli 20 vanhusten virkitoiminnanohjaajaksi, kukaan ei saanut töitä, kun kunnilla ei ollutkaan rahaa palkkoihi, turhia koulutuksia.
    Se siitä, allekirjoitan tuon käsitöiden terapeuttisen vaikutuksen täysin.
    ja ihanat sukat sie neuloit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nykytilanteessa ketä vaan pelottaa :( Onni on, jos on omaisia, jotka pitävät huolta. Kaikilla ei ole :(

      Poista
  3. on se kumma kun kunnat säästää ja se tehdään ihan vääristä paikoista kuten vanhuksista ja lapsista.kyllä se on monella vanhuksella kurjaa kun hoitajat vaan pikaisesti ehtii piipahtamaan ja kaikilla ei ole omaisia eikä kaikki omaiset ehdi.vanha sanonta on:yksi äiti hoitaa 10 lasta mutta 10 lasta ei pysty hoitamaan yhtä äitiä.lämpöiset sukat sie neuloitkin.

    VastaaPoista
  4. Voih, ja meidän pikkupimu oppi kutomaan viikonloppuna, ja eipä meinaa tulla puikkojen kilinälle lainkaan loppua! Käsityöt taas kunniaan!

    VastaaPoista
  5. Tuo kaikki kirjoittamasi on niin TOTTA! Hienoa on, että mm yhteisöllisyys saa ihan uusia muotoja käsitöiden kautta!
    Itse olen työskennellyt työurani vammaispuolella ja tuntuu, että siellä on asiat toistaiseksi paremmin, kuin vanhuksilla. Kunnat toki etsivät säästöjä sieltäkin...

    VastaaPoista
  6. Totta on! Todella kurjaa ajatella, että olemme hyvinvointivaltio....sitä ei aina uskoisi...tuo eilinen ohjelma vanhustenhoidosta oli karmaisevaa katsottavaa/kuultavaa.

    Onneksi sentään voi tehdä käsitöitä ja paeta hetkeksi ihanampaan maailmaan :)

    VastaaPoista