http://yle.fi/uutiset/neulo_sukka_voi_paremmin/6687739
Neulo sukka, voi paremmin
Käsillä tekeminen auttaa käsittelemään vaikeita asioita mieluisissa puitteissa. Myös dementiaa sairastavat vanhukset virkistyvät käsitöiden kautta.
Käsitöitä tehdessä ihminen saa käydä läpi ajatuksiaan ja kokea onnistumisen tunteita. Kädentaitojen harjoittaminen voi olla sosiaalinen tapahtuma, tai voimaannuttava henkilökohtainen kokemus.
– Lahjaa virkatessa tekijä käy läpi ihmissuhdettaan kyseiseen henkilöön. Lapsenlapselle valmistuvat sukat valmistavat samalla ihmistä tulevaan isoäitiyteen, tai – isyyteen, kertoo käsityötieteen professori Sinikka Pöllänen Itä-Suomen yliopistosta Savonlinnan kampukselta. Pöllänen on tutkinut omassa työssään käsitöiden terapeuttista vaikutusta.
Arvostus kädentaitoja kohtaan on noussut pikkuhiljaa 1990-luvun laman jälkeen. Harrastus on kasvattanut suosiotaan koko Suomessa.
– Nykypäivän työelämässä ei välttämättä nähdä konkreettista lopputulosta ja tämän takia valmis tuote tuntuu hyvältä, pohtii Pöllänen.
Ihmisen ehdoilla - oman tarpeen mukaan
Yhdelle on tärkeää rauhoittua helpon neulontatyön pariin töiden jälkeen, toinen saa energiaa käsitöistä puhumisesta ystävän kanssa.
– Samasta aiheesta kiinnostuneille on tärkeää sosiaalinen vuorovaikutus. Kun pääsee jakamaan oman intonsa muiden kanssa, ihminen kokee itsensä ymmärretyksi.
Käsitöiden yhteisöllisyydestä kielivät muun muassa neulekahvilat. Tilaisuuksissa tavataan samasta aiheesta kiinnostuneita harrastajia. Kokoontumisista sovitaan yleensä sosiaalisen median ryhmissä.
Käsitöistä apua vaikeisiin elämäntilanteisiin
Käsitöitä voi käyttää terapeuttisena välineenä joko tietoisesti tai tiedostamattaan. Ihmisen tarve koskettaa tekee tärkeäksi myös materiaalit ja värit.
– Masennusta sairastaneet ovat kertoneet huomanneensa jälkikäteen, kuinka käsitöiden tekeminen on helpottanut oloa. Eräs syöpää sairastanut henkilö tapasi mennä kangaskauppaan katselemaan kirkkaita värejä, sillä ne rauhoittivat. Käsitöillä voi myös paeta ahdistavaa tilannetta ja rakentaa sitä kautta itseään ja voimiaan, neuvoo Sinikka Pöllänen.
Käsitöillä on terapeuttisen vaikutuksen lisäksi kulttuurinen merkitys ihmiselle.
– Muun muassa vähemmistöt haluavat ilmentää sitä kulttuuria, jota edustavat. Esimerkiksi saamelaisilla on tärkeä suhde käsitöiden tekemiseen.
Keskenjääneet käsityöt esille
Suomalaisessa käsityökulttuurissa keskeisinä ovat myös kesken jääneet tekeleet. Kesäkuun ajan Mäntyharjun kirjastossa on nähtävillä keskeneräisten käsitöiden näyttely, jonka ovat koonneet Anna-Maija Ruhanen ja Tiina Kohonen.
– Tärkeintä näissä teoksissa on se matka ja tarina niiden takana. Eräs sinkkunainen lupasi neuloa uudelle miestuttavuudelle pipon, mikäli hän tanssittaisi tätä. Pipo sitten jäi kuitenkin kesken, taustoittaa Ruhanen.
Keskeneräisten käsitöiden näyttely pyrkii osoittamaan, ettei epäonnistuminen ole välttämättä epäonnistuminen. Se voi myös luoda tilaa uudelle.
– Osaksi tässä on myös kyse siitä, että osataan nauraa itselleen. Asiakkaat ovat tulleet kertomaan myös omista kokemuksistaan. Työ voi jäädä kesken, kun aika ei riitä tai taidot eivät riitäkään. Eräästä liivistä tuli liian iso ja se päätyikin pikkujakkaran päälliseksi. Joskus virheet synnyttävät luovuutta.
Näyttelyn oheen on liitetty myös itsensä pohdintaan sekä henkiseen kasvuun liittyvää kirjallisuutta.
Tuuli Teittinen / Yle Etelä-Savo
Rauhaa, energiaa, värejä, pohdintaa,
onnistumisen tunteita, voimaannuttavia
kokemuksia, henkistä kasvua,
yhteisöllisyyttä, sosiaalista
vuorovaikutusta <3
Onpa upea kirjoitus ja aivan totta. Sitä todellakin ajattelee sukkien saajaa, kun niitä neuloo. Ihanaa viikonloppua Sinulle.
VastaaPoistaNäinpä :)
PoistaMukavaa tulevaa viikkoa!
Kyllä käsitöiden parissa rentoutuu,se on totta.Kauniin hartiahuivin olet tehnyt.
VastaaPoistaKun työssä pitää olla sosiaalinen, niin iltaisin on kyllä ihana istahtaa kutomaan sukkaa ja nollata ajatukset. Ja lahjasukkiin todellakin kutoo samalla lämpöisiä ajatuksia ja kutoo sukan "saajan väriseksi". t. Eija
VastaaPoistaKirjoitus oli hyvä ja pitää ainakin omalla kohdallani paikkansa. Toki kaikkien harrastusten kohdalla on hieman samanlaisia vaikutuksia.
VastaaPoistaNeulesivuillani vierailleet ovat todennäköisesti havainneet etten kulje orjallisesti neuleohjeiden mukaan. Opittuani perusläksyt alan soveltamaan niitä itselle sopiviksi.
Kuten kuvataiteessa, neulomisessakin materiaalilla ja työvälineillä on merkittävä rooli toteutuksessa. On hyvä palkita itseään kokeilemalla uutta.
Niin totta joka sana!!! Ja kuten Justin totesi, perusasiat opittuaan antaa vaan luovuuden kukkia, niin johan on hauskaa ja terapeuttista!
VastaaPoistatotta :) terapiaa parhaimmillaan.
VastaaPoistaHei. FB:n Neulontaholisti ryhmästä löysin blogisi ja tulin tutustumaan siihen :)
VastaaPoistaHauskaa juhannusta!
-Pia
Totta joka sana tuossa kirjoituksessa. Ihanaa Keskikesän Juhlaa!
VastaaPoista